Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Har du herpes? Slicka på din Iphone och få svar

STORBRITANNIEN. Sätt din saliv eller urin på ett datachip, plugga in det i mobilen eller datorn, och vips vet du om det där kvart-i-tre-ragget i förra veckan fick oönskade konsekvenser. Nu utvecklas ett nytt hemmatest för sexuellt överförda sjukdomar och ska snart finnas på marknaden, enligt brittiska The Guardian. Syftet är att hitta nya sätt att minska de ökande siffrorna av könssjukdomar som klamydia, gonorré och herpes. I Storbritannien nådde klamydiasiffrorna en topp med över 480 000 smittade 2009.

Cirka 40 miljoner kronor från sju finansiärer läggs på den högteknologiska innovativa satsningen för att utveckla den apparat som ska kunna ställa en diagnos direkt i mobilen eller datorn, och kan liknas vid ett graviditetstest – som snabbt och diskret ger resultat. Hälsoexperter hoppas att denna mobila lösning ska nå fler unga, som annars inte går och testar sig, och att könssjukdomarna ska minska.

Carolina Hemlin


Läs mer

Mobile phone kits to diagnose STDs (guardian.co.uk)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.