Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Har regeringen glömt bort hbtq-rörelsen?

Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande

När regeringen idag presenterade sin nya budget fanns satsningar på bland annat kvinnojourer, en till reserverad månad i föräldraförsäkringen och ett avskaffat vårdnadsbidrag. Samtidigt saknas de tre miljoner kronor Socialdemokraterna lovat att öka anslaget till hbtq-organisationer med. RFSL är besvikna.

Den rödgröna regeringen, som kallar sig själv för en feministisk regering, har på det jämställdhetspolitiska planet framför allt valt att fokusera på mäns våld mot kvinnor, barnfamiljernas situation och ett ökat stöd till kvinnojourerna, visar budgeten som lagts fram idag.

Från 2016 kommer en till månad i föräldraförsäkringen att reserveras för vardera föräldern och regeringen beskriver även att de vill »se över föräldraförsäkringen med avseende på stjärnfamiljer«. Dessutom kommer vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen att avskaffas.

»Vi förstår att det här är en liten budgetpost, men för oss skulle det vara enormt betydelsefullt.«

Men trots att Socialdemokraterna under Stockholm Pride i år utlovade ett ökat stöd på tre miljoner till Sveriges hbtq-organisationer visar budgeten att anslagen till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som delar ut stöd till Sveriges hbtq-organisationer i princip ligger fast på runt 33 miljoner kronor.

– Vi är ganska besvikna på det här, det var ett löfte som kom lägligt under Stockholm Pride och som Socialdemokraterna var väldigt tydliga med. Vi har försökt påminna dem och kommunicerat att vi förstår det här är en liten budgetpost, men att det för oss skulle vara enormt betydelsefullt, säger Ulrika Westerlund som är ordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Skulle regeringen planera att ge ett ökat stöd på tre miljoner till Sveriges hbtq-organisationer betyder alltså det att pengarna i så fall skulle tas från de andra organisationerna myndigheten ger stöd till, som till exempel Somaliska riksförbundet och Röda korsets ungdomsförbund.

– Jag tror att de har glömt bort det. Jag har svårt att föreställa mig att det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har sagt nej, och budgeten är inte framförhandlad med några andra partier. Nu försöker vi få tag i de ansvariga för att kolla om det inte finns några möjligheter att detta kan komma med ändå, säger Ulrika Westerlund.

De som hade hoppats på ett ökat anslag till Sveriges hbtq-organisationer lär alltså bli besvikna om regeringens budget går igenom. Huruvida budgetförslaget faktiskt blir verklighet återstår dock att se, då en praxisförändring i budgetomröstningen förmodligen kommer innebära att delar av budgeten kan komma att ändras – om den ens godkänns.

Hugo Ewald

Ottar har sökt representater för kulturminister Alice Bah Kunkhe för att kommentera det uteblivna löftet, men ej fått svar.

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.