Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Sex & hälsa

Har rika bättre sex?

Vissa rubriker vill åtminstone få oss att tro det. I fjol ropade Aftonbladet och tankesmedjan United Minds ut budskapet från hustaken: Lågutbildade har tristare ligg än högutbildade! Arbetslösa har sämre sex än folk med jobb och eget företag! Men framför allt tycks det vara cashen det kommer an på; rikingarna är betydligt mer tillfredsställda än trashankarna. »Them that’s got shall get«, som Billie Holiday
sjöng.

»Framför allt tycks det vara cashen det kommer an på; rikingarna är betydligt mer tillfredsställda än trashankarna.«

Motion, bra mat, semester och tja – fler livschanser generellt – tycks öka chanserna för att också kunna ha ett tillfredsställande sexliv. »Att kunna leva på ett smidigt sätt«, som en sociolog kommenterar i Aftonbladet. Undersökningen sågades på sina håll för att dra för stora växlar på vissa samband och siffror, men annat är svårare att avfärda. I vintras visade en omfattande spansk folkhälsostudie på stora skillnader mellan hur rika och fattiga upplever sex – åtminstone var skillnaden stor bland kvinnor. Där var pengar helt enkelt en kraftigt avgörande faktor för att ha ett tillfredsställande sexliv.

Och det finns förklaringar. Fattiga kvinnor löper större risk än sina mer välbärgade systrar att utsättas för våld av en sexpartner. Fattiga kvinnor har sämre tillgång till preventivmedel. Fattiga kvinnor blir i större utsträckning ofrivilligt gravida. Det är stressfaktorer i sig, som också påverkar hur individen upplever sin sexualitet. »Det krävs politiska åtgärder för att minska denna socioekonomiska och genusbaserade ojämlikhet« säger forskaren Dolores Ruiz till Science Daily om de spanska resultaten.

Men de politiska åtgärderna går inte sällan åt andra hållet. Med de inskränkningar i aborträtten som den spanska regeringen länge planerade att driva igenom* – och som är verklighet i många andra länder – skulle en ofrivillig graviditet bli en situation utan utvägar. Eller med utvägar som kräver ekonomiska resurser. Pengar tar sig som bekant förbi stängda dörrar, in på privata läkarmottagningar och låter dig leva på ett »smidigt sätt«.

/Kristina Lindquist och Carolina Hemlin

Ottars chefredaktörer

*Nyheten om den spanska abortlagen kom efter pressläggningen för Ottar #3. Detta är en uppdaterad version av numrets ledare.

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?