Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hej Anna Dahlqvist, Ottars nya chefredaktör!

Anna Dahlqvist har precis börjat som Ottars ena chefredaktör efter Kristina Lindquist som slutat efter fyra år på tidningen. Nu delar Anna Dahlqvist chefredaktörskapet med Carolina Hemlin.

– Det känns fantastiskt. Jag skulle säga att det är ett drömjobb att syssla med sexualpolitik och fördjupa sig i det som är det bästa jag vet, säger Anna Dahlqvist som precis slagit sig ner på stolen bredvid Ottars andra chefredaktör Carolina Hemlin. Anna är sedan tidigare en av Ottars flitigaste frilansskribenter och har gjort sig känd framför allt för sina texter om abortfrågan.

Hur kom du först i kontakt med Ottar?

– Det kommer jag faktiskt inte ihåg, det måste ha varit jättelänge sedan. Jag har frilansat för Ottar så länge som jag har varit frilansare. Sexualpolitik har alltid varit mitt främsta intresse som journalist så det föll sig naturligt. Men jag kände till Ottar redan innan dess, som läsare.

Finns det någon sexualpolitisk fråga du brinner extra mycket för?

– Aborträtten får man väl ändå säga!

»Sexualpolitik har alltid varit mitt främsta intresse som journalist, så det föll sig naturligt.«

Har du någon journalistisk förebild?

– Jag tycker att det där varierar lite. Jag har ofta haft det i formen av kollegor som man blir så inspirerad av. Jag har jobbat mycket på Sveriges Radio och med oerhört kompetenta människor där. Förebilder skulle jag kanske inte säga att de är, men inspiratörer.

Vad har du jobbat med innan?

– Som frilansjournalist, men jag började med att jobba på Freja i P1 som var ett feministisk radioprogram som inte finns längre. Det var mitt första jobb, sedan dess har jag jobbat mycket på Studio ett och P1 Morgon och frilansat som skribent. Jag har dessutom skrivit boken I det tysta: resor på Europas abortmarknad. Sedan den kom ut 2012 har jag också jobbat en del med att föreläsa. Jag är också redaktör för Fredrika Bremer Förbundets tidning Hertha.

Hur kommer Ottars läsare att märka att du tagit över ena halvan av redaktörskapet?

– På ett sätt hoppas jag att det inte händer alls, för Ottar är en sådan lysande tidning. Men jag hoppas ändå att jag kommer tillföra något. Eftersom jag har mycket av min journalistiska skolning inom aktualitetsjournalistik kommer det att märkas att jag har jobbat mycket med nyheter. Jag kan förhoppningsvis sätta min prägel på det sättet och tillföra ett sådant perspektiv.

Text och bild Hugo Ewald


Läs mer

Anna Dahlqvists bok »I det tysta« kom ut på Atlas förlag 2012.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.