Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hej Annina Rabe…

Hej Annina Rabe, författare till ett bidrag ur kommande antologin »Ingens mamma«. Under året har barnfrihet och normer kring familjen diskuterats hett i olika forum. Varför pågår denna diskussion just nu?

– Jag tror det finns flera anledningar, men en viktig är att familjenormen inte längre bara innefattar heterosexuella människor i traditionella parrelationer. I takt med att det är möjligt för i princip alla att skaffa barn utvidgas kärnfamiljsbegreppet. Mycket stora delar av samhället är uppbyggt kring att man skall vara runt 35 år, leva i en parrelation och ha minst två barn. Annars passar man helt enkelt inte in.

Flera av texterna tar upp de traditionella familjeideal som råder i dag, i en tid som annars präglas av individuell frihet och normbrytande. Hur kommer det sig?

– En förklaring skulle kunna vara att det inte är så lätt att stå emot normer som man kan tro. Vår tid må framstå som normbrytande, men när det gäller familjebildning är det snarast femtiotalsideal som råder. Och detta gäller i allt högre grad även hbtq-samhället. Dessutom tycker jag att det är intressant att just de här frågorna har diskuterats så lite fram till nu, det är som om många ryggar tillbaka för ämnet. För väldigt många människor som av olika anledningar
inte får barn är det en stor sorg, och då kan det framstå som förmätet att komma stövlande och hävda »rätten till ett barnfritt liv«.

Hur borde samhällsnormerna kring familjen se ut, om du visionerar?

– Att reproduktionen inte skulle vara så hårt knuten till hela familjepaketet. Att det skulle finnas en ökad tolerans både gentemot de som väljer att inte skaffa barn och de som väljer att skaffa barn under mindre traditionella former. Men jag tror att det blir bättre. Regnbågsfamiljer är numera en självklarhet på dagis och i skolan, men de är ju också familjer. Att vara ensamadopterare eller att ha fått barn med en mer eller mindre okänd skitstövel är svårare, när familjemyset hävdas som den högsta livsformen.

Vilka reaktioner kommer boken få tror du?

– Jag hoppas att min text kommer få en och annan att förstå att det här med att »välja bort barn« är något djupare och ofta svårare än ett rent livsstilsval. Ofta framställs en tillvaro utan barn i förödande ytliga termer; »hon har valt bort barn för att få förverkliga sig själv och hänga på krogen« är en vanlig tolkning. Jag hoppas boken kommer att väcka debatt kring familjebegreppet och reproduktionsnormer, men jag hade gärna sett att även män och fler personer från hbtq-världen hade medverkat. Frågan angår i högsta grad oss alla.

Carolina Hemlin

Ottars chefredaktör

Antologin »Ingens mamma« ges ut på Bokförlaget Atlas i november 2013, redaktör är Josefine Adolfsson.

Beställ senaste numret av Ottar här!


Läs mer

Läs ledaren ur Ottar #3 2013 ”Med barnen som gud”

Läs ”No more babies” av Tomas Hemstad i Ottar #4 2012

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.