Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Hej Ida Måwe, ny chefredaktör för Ottar!

Journalisten Ida Måwe har i dagarna börjat som Ottars ena chefredaktör efter Anna Dahlqvist som slutat efter fem år på tidningen. Ida Måwe delar chefredaktörskapet med Carolina Hemlin.

Vad har du för relation till Ottar?

– Jag har själv medverkat i Ottar under flera år och alltid uppskattat tidskriften. Mina föräldrar hade Ottar när jag växte upp. I somras gick jag till Kungliga Biblioteket för att läsa gamla nummer och få koll på tidningens historia. Det är fascinerande hur öppet folk pratade om sex i intervjuerna förr. Samtalet om sexualitet och kön har förändrats på många sätt genom tiderna.

Du har länge bevakat sexualpolitiska frågor som journalist och redaktör, var kommer intresset i från?

– Det grundar sig i mitt engagemang för rättvisefrågor. Sexuella och reproduktiva rättigheter är mänskliga rättigheter. Som kvinna och hbtq-person blir det extra tydligt för mig. På gymnasiet fick jag på mig de feministiska glasögonen och efter det blev ingenting sig likt. När man börjar förstå hur maktordningar samspelar förändras ens syn på världen.

»Genusforskningen ifrågasätts, abortmotståndet hårdnar runt om i världen, hbtq-evenemang attackeras. Vi behöver belysa det här och det behövs bra journalistik för att göra det.«

Har du någon journalistisk förebild?

– Det finns många. Ester Blenda Nordström, Bang eller Sven Lindqvist. Av verksamma idag gillar jag Carina Bergfeldt, hon är så bra på det journalistiska hantverket.

Vad har du jobbat med innan?

– De senaste tio åren har jag frilansat som skribent och journalist. Bland annat för Nordiska Ministerrådet om jämställdhetsreformer, skrivit reportage om BB-avstånden i Norrbotten till Ottar och varit chefredaktör för Hertha, världens äldsta feministiska tidskrift. Innan dess var jag bland annat kulturredaktör på Norrbottenskuriren och motorskribent på Expressen.

»Jag vill bidra till att behålla djupet och samtidigt ha en bredd som når ut till fler. Jag har många idéer kring granskande reportage.«

Finns det någon sexualpolitisk fråga du brinner extra mycket för? 


– Just nu är jag lite upptagen av den backlash som pågår när det gäller sexualpolitiken. Genusforskningen ifrågasätts, abortmotståndet hårdnar runt om i världen, hbtq-evenemang attackeras. Vi behöver belysa det här och det behövs bra journalistik för att göra det.

Hur kommer Ottars läsare att märka att du tagit över ena halvan av redaktörskapet?

Ottar är ju redan väldigt bra, men jag skulle vilja få ännu fler att läsa tidningen. Jag vill bidra till att behålla djupet och samtidigt ha en bredd som når ut till fler. Jag har många idéer kring granskande reportage.

Text Ulrika Hammar

Bild Johanna Hanno

LÄS MER: Intervju med Ida Måwe i Norrbottens-Kuriren.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.