Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hej Ottars nya chefredaktör

Bild: Maria Gullmark

Sex frågor till Kristina Lindquist, som tagit över som Ottars ena chefredaktör sedan Ylva Bergman slutar efter åtta år med tidningen. Nu delar hon chefredaktörskapet med Carolina Hemlin.

”När jag har åstadkommit allt annat, då ska jag få jobba på Ottar” säger Kristina Lindquist om hur det känns att ha fått jobbet. Det var så hon tänkt från början, men att nå det målet gick fortare än väntat. Direkt från arbetet med SVT:s valbevakning har hon nu landat i stolen mitt emot redaktörskollegan Carolina Hemlin.

Vad har du för relation till Ottar?

– Jag tycker att Ottar är Sveriges bästa tidskrift och efter omgörningen har den dessutom blivit sjukt snygg. I mitt arbete som journalist har jag använt Ottar Rapport för research om till exempel mödradödlighet och andra internationella frågor.

Du har drivit sexualpolitiska frågor både som journalist och debattör, var kommer intresset ifrån?

– Det grundlades i tonåren genom ett feministiskt uppvaknande kring rätten till sin kropp och sin identitet. Jag har bott i Chile och Argentina där frågan om abort och preventivmedel är väldigt påträngande. Jag intervjuade många aktivister under mina perioder där, och blev själv abortaktivist. Efter det har jag försökt ta upp frågan i de forum där jag verkat. 


Finns det någon sexualpolitisk fråga du brinner extra mycket för? 

– Allt hänger ihop; människors rätt att fatta egna beslut om vem man vill ligga med, om man vill gifta sig, om man vill ha barn – och med vem. Allt handlar om människors rätt och makt över sina liv. Men det är abortfrågan som får mitt tangentbord att glöda.

Har du någon journalistisk förebild?

– Inga förebilder, men P1:s Monica Saarinen och Tomas Ramberg är sjukt skarpa. 


Vad har du jobbat med innan? 

– Pluggat alldeles för länge, bott utomlands en del och jobbat på bland annat Amnesty och Arbetaren.

Hur kommer Ottars läsare att märka att du tagit över ena halvan av redaktörskapet? 

– Förhoppningsvis ska jag inte rasera för mycket, haha. Men jag skulle vilja få in lite mer sexualpolitisk kultur – gärna serier. Helena Björk

Foto: Maria Gullmark

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.