Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Hej Sebastian Lönnlöv…

Sebastian Lönnlöv

…författare till den nyutkomna boken »HBTQ – Böcker bortom normen«.

Varför behövs den här boken, tycker du?

– Boken riktar sig till privatpersoner, lärare och bibliotekarier. Med hjälp av boken kan de sprida kunskap om böcker som inte handlar om traditionella relationer, människor och berättelser. Den lyfter den typen av litteratur–bortom normen. Jag jobbar själv som biblioteksassistent och tycker att det är viktigt att kunna informera om all sorts litteratur vare sig den är normkritisk eller inte.

Hur föddes idén?

– Idén till boken fick jag redan för sju år sedan när jag gick på gymnasiet. Då skulle jag skriva ett projektarbete där ambitionen var att läsa alla böcker som fanns inom HBTQ. Jag hittade ungefär 100 stycken. Som tur var hade jag en lärare som inte stoppade mig med att det skulle ”vara omöjligt”. Jag läste runt 30 stycken och insåg snart att det skulle bli svårt att hinna med alla. Kort därefter startade jag min blogg ”tekoppens tankar”. Där både tipsade jag och fick tips om HBTQ-relaterad litteratur, så idén om att sammanställa dessa har egentligen funnits med mig ända sedan dess. För en tid sedan så utlyste Bibliotekstjänst förlag (BTJ) att de ville ha uppslag till nya böcker. De tyckte om min idé och ville att jag skulle skriva den här boken.

Vilka hoppas du särskilt kommer att läsa den?

– Bibliotekarier och lärare tycker jag absolut ska läsa den, men hoppas att den även intresserar andra, oavsett om de lever efter normen eller inte.

Har du några egna favoriter bland titlarna?

– Ja, det har jag absolut! Jag tycker mycket om ”Jag vet ingenting om dig” av Titti Persson. Traditionellt sätt så har HBTQ-litteratur tidigare bara haft möjlighet att skriva olyckliga berättelser, men i och med förändringar i samhället blev litteraturen mer fokuserad på att ”komma ut” och med lyckliga slut. Nu är det möjligt att skriva både ljust och mörkt, vilket jag gillar. Även boken ”Ibland bara måste man” (”Boy Meets Boy”) av David Levithan. Jag tycker om att han inte alls beskriver HBTQ som något som är ett problem.

Hur upplever du att din bok har tagits emot?

– Jag har inte fått några recensioner ännu. Jag har själv recenserat böcker och jag vet att det kan vara känsligt att bli recenserad. Generellt så upplever jag att folk har varit väldigt glada och positiva. En rolig sak som hände, när redigeringen var klar, var att det dök upp fem nya böcker som var HBTQ-relaterade. Så snart kommer boken kännas inaktuell, men det är bara positivt!

Boken »HBTQ – Böcker bortom normen« ges ut på BTJ förlag.

Sarah Norling

Journalistpraktikant på Ottar

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.