Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Hivpositiva diskrimineras av Jemens sjukvårdssjuksystem

Jemens 6 000 hivpositiva blir nästan alltid nekade vård. Det visar en ny kartläggning från Human Rights Watch.

Trots att Jemen 2009 instiftade en lag som förbjöd diskriminering mot hivpositiva och gav dessa rätt till fri vård kan Human Rights Watch visa på många exempel där hivpositiva kastats ut prompt från sjukhusen när läkare fått reda på deras sjukdomstillstånd. Resultatet blir istället att dessa personer tvingas gå till privata kliniker som i regel kostar stora summor.

– Vi ger våra anställda all nödvändig säkerhetsutrustning, så det har ingenting att göra med risken. Det är ren diskrimering. Samma sjukvårdspersonal har inga problem med att ta hand om patienter med andra sjukdomar med större infektionsrisk, säger Ahmed al-Garati som behandlar hiv i huvustaden Sanaas Republican Hospital, till Human Rights Watch.

Detta bryter mot FN:s Konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som Jemen skrev under 1987, och som föreskriver att stater ska tillgodose hiv- och aidspositiva människors behov.

Hugo Ewald


Läs mer

»Rädsla i vägen för hiv-vård.«

»Sverige straffar hårdast för hiv – i världen«

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Krönika Sexualitet

»Jag avundas Linda Skugge«

Varför anses vissa mänskliga upplevelser för vulgära för kultursidorna? Tomas Hemstad efterlyser fler berättelser utan spärrar.