Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Hivpositiva diskrimineras av Jemens sjukvårdssjuksystem

Jemens 6 000 hivpositiva blir nästan alltid nekade vård. Det visar en ny kartläggning från Human Rights Watch.

Trots att Jemen 2009 instiftade en lag som förbjöd diskriminering mot hivpositiva och gav dessa rätt till fri vård kan Human Rights Watch visa på många exempel där hivpositiva kastats ut prompt från sjukhusen när läkare fått reda på deras sjukdomstillstånd. Resultatet blir istället att dessa personer tvingas gå till privata kliniker som i regel kostar stora summor.

– Vi ger våra anställda all nödvändig säkerhetsutrustning, så det har ingenting att göra med risken. Det är ren diskrimering. Samma sjukvårdspersonal har inga problem med att ta hand om patienter med andra sjukdomar med större infektionsrisk, säger Ahmed al-Garati som behandlar hiv i huvustaden Sanaas Republican Hospital, till Human Rights Watch.

Detta bryter mot FN:s Konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som Jemen skrev under 1987, och som föreskriver att stater ska tillgodose hiv- och aidspositiva människors behov.

Hugo Ewald


Läs mer

»Rädsla i vägen för hiv-vård.«

»Sverige straffar hårdast för hiv – i världen«

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?