Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Icke-heterosexuellt sex kan bli lagligt i Libanon

I Libanon är samkönat sex straffbart sedan lagen skrevs 1943. Men nu kan den ökända lagstiftningen äntligen vara på väg att urholkas.

Paragraf 534 i den libanesiska brottsbalken kriminaliserar sex som »strider mot naturen« med upp till ett års fängelse. Den luddiga lagen har alltsedan den skrevs 1943 använts för att åtala homosexuella och transpersoner.

Men i en dom från tidigare i år beslutade en domare för första gången att sex mellan en transperson och en man inte kunde ses som onaturligt. Beslutet har hyllats som historiskt.

– Det är ett prejudikat som öppnar upp för att göra paragrafen helt intetsägande och kan innebära att den inte längre kan användas för att åtala homosexuella, säger juristen Nizar Saghieh, grundare av människorättorganisationen The Legal Agenda.

»Det här är början på en revolution inom rättsväsendet.« Nizar Saghieh.

Prejudikat är inte bindande i Libanons rättssystem. Vad som är »naturligt« och inte är därmed upp till de enskilda domarna att avgöra även i fortsättningen. Nizar Saghieh, och många med honom, ser ändå domen som ett tydligt steg mot en omtolkning av lagen.

– Även om domarna inte är skyldiga att titta på andra domar, så gör de det. Det här är början på en revolution inom rättsväsendet.

Domaren baserade sitt beslut på ett fall från 2009. Då friades två män som åtalats för samkönade sexuella relationer med motiveringen att »män är en del av naturen och därför kan inga handlingar de utför vara onaturliga«. Att domen nu följts av ytterligare ett fall, som dessutom omfattar en transperson, ger aktivister hopp om ett attitydskifte inom domarkåren.

– Det pragmatiska nu är att arbeta med domarna. Att säga: om vi inte helt kan bli av med lagen, ska vi se till att domarna ändrar sin tolkning av den, säger Tarek Zaidan från organisationen Helem som arbetar för hbtq-personers rättigheter i Libanon.

Helem har länge lobbat för ett avskaffande av artikel 534. 2013 lyckades aktivisterna få det libanesiska läkarsällskapet att sluta utföra förnedrande tester för att »upptäcka homosexualitet«. Med en liknande strategi hoppas de nu göra lagen som kriminaliserar samkönat sex tandlös.

– Vi kunde inte ändra lagen, så vi riktade in oss på problemet. Det är samma sak vi nu gör med domarna, säger Tarek Zaidan.

Men även om stora kliv tagits inom juridiken påpekar Zaidan att det återstår en annan viktig institution – landets säkerhetsstyrkor. Libanesisk polis använder systematiskt paragraf 534 för att motivera godtyckliga gripanden av hbtq-personer.

– De stora övergreppen sker innan du ens har satt foten i en rättssal. Vi har fortfarande en lång väg kvar att gå.

Lina Mahlers

Frilansjournalist


Läs mer

”Det går långsamt framåt”
”Vi är fienden nu”

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.