Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Illegala aborter dominerar i Colombia

Mer än 99 procent av aborterna i Colombia är illegala, trots en lag som sedan 2006 tillåter abort efter våldtäkt, vid fara för kvinnans liv eller hälsa samt vid fosterskador. Detta framkommer i en ny studie som det amerikanska forskningsinstitutet Guttmacher Institute genomfört tillsammans med colombianska Fundación Oriéntame. Undersökningen visar att det 2008 genomfördes drygt 400 000 aborter i Colombia, och att en tredjedel av dessa ledde till komplikationer som krävde läkarvård. De senaste 20 åren har andelen oönskade graviditeter vuxit i landet, och 2010 låg den på drygt 50 procent.

– Nyckeln till att minska andelen oönskade graviditeter och därmed antalet aborter är förbättrade möjligheter till familjeplanering och tillgång till preventivmedel, säger Elena Prada på Guttmacher Institute.

I det kommande jubileumsnumret av Ottar kan du läsa reportage från Colombia och Mexiko med fokus på tillgången till abort, där vi möter berörda kvinnor, aktivister och jurister.

Fler artiklar

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.

Krönika

Det finns ingen återvändo

Professor Mohammad Fazlhashemi om hur den feministiska revolutionen i Iran banar väg för frigörelsen.