Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Illegala aborter dominerar i Colombia

Mer än 99 procent av aborterna i Colombia är illegala, trots en lag som sedan 2006 tillåter abort efter våldtäkt, vid fara för kvinnans liv eller hälsa samt vid fosterskador. Detta framkommer i en ny studie som det amerikanska forskningsinstitutet Guttmacher Institute genomfört tillsammans med colombianska Fundación Oriéntame. Undersökningen visar att det 2008 genomfördes drygt 400 000 aborter i Colombia, och att en tredjedel av dessa ledde till komplikationer som krävde läkarvård. De senaste 20 åren har andelen oönskade graviditeter vuxit i landet, och 2010 låg den på drygt 50 procent.

– Nyckeln till att minska andelen oönskade graviditeter och därmed antalet aborter är förbättrade möjligheter till familjeplanering och tillgång till preventivmedel, säger Elena Prada på Guttmacher Institute.

I det kommande jubileumsnumret av Ottar kan du läsa reportage från Colombia och Mexiko med fokus på tillgången till abort, där vi möter berörda kvinnor, aktivister och jurister.

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?