Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Informationskonst för fittbärare

Sara Ursinas fanzine, första delen i trilogin Sprutlösningen

Tre frågor till… köpenhamnsbaserade konstnären Sara Ursina som gjort en »handbok för ejakulation«, den första i trilogin Sprutlösningen.

Titeln Sprutlösningen myntar ett nytt ord för den vätska som kommer när en fitta ejakulerar. Konstnären Sara Ursina beskriver i text och illustrationer hur det går till när fittbärare får utlösning. I utställningen som öppnade på Charlottenborg i Köpenhamn den 10 april finns en fittfontän som sprutar vodka blandat med kokosvatten, och en video där Sara Ursina arbetar med keramik samtidigt som hon tittar på en av de första porrfilmerna som visar just en sprutlösning; Deep inside Annie Sprinkle. I slutet av videon onanerar Sara Ursina själv.

Flera gäster stannar och skrattar vid de olika konstverken och Sara Ursina springer runt och uppmuntrar gästerna att dricka av sprutlösningen från fittfontänen.

Hur gick det till när du började arbeta med ejakulation som tema?

– Jag började laminera papper i vax, och sedan väcktes idén om att göra en instruktionsbok om sprutlösning. Innehållet och bokens fysiska form kommunicerar med varandra, de är kroppsliga och ger en erotisk förnimmelse. Jag har arbetat med sex i min konst tidigare, till exempel med erotik och mat i mina keramiska objekt, och tecknad porr i fantasyporrfanzinet Köttets labyrint.

Sara Ursina vid sin skulptur fittfontän.

Varför har du valt ordet sprutlösning?

– Det är ett ord som jag och min vän Maja Qvarnström har bollat fram. I Sverige kallas sprutlösning ofta för fontänorgasm, men det behöver ju inte vara kopplat till orgasm, så det är missvisande. Sedan ville jag inte kalla det för till exempel kvinnlig utlösning. Dels för att det är dåligt att alla alltid ska förutsätta att utlösning har med män och kukar att göra, så att en måste lägga till ordet kvinnlig om en pratar om kvinnors och fittbärares utlösning, och dels för att det har med fittor att göra, och inte nödvändigtvis kvinnor.

– I slutändan valde jag ändå att skriva »kvinnlig ejakulation« i undertiteln för att det ska vara tydligt för alla vad boken handlar om. Det är en svår avvägning om en ska använda ett normkritiskt språk som vissa kanske inte kan ta till sig eller om en ska använda det språkbruk som en själv tycker passar bäst. Jag har försökt hitta en balans.

Vad kan vi förvänta oss av kommande två delar i trilogin?

– Nästa del kommer handla om att få sprutlösning i samband med orgasm och delen därpå om att få sprutlösning tillsammans med en partner. Den del jag gjort nu är lite som ett pep talk blandat med instruktioner och illustrationer, och den stämningen kommer synas i de kommande böckerna också.

– Det kommer att bli mer illustrationer i nästa verk, för det är egentligen det jag tycker är roligast. Generellt är språket i boken ganska punkigt framfört, både visuellt och innehållsmässigt.

Miriam Bratt

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.