Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension HBTQI

Ingen trans på rosor

Recension: Ingen trans på rosor #1
Fanzine 2016

Händer det ofta att främmande män kommer fram och petar på dig? Frågar dig varför du har så lite skägg och muskler? Om du är kille eller tjej? Det är vardagen för redaktören bakom nya fanzinet Ingen trans på rosor.

Fanzines som tar upp queer- och transfrågor är inte något vi har varit överdrivet bortskämda med. Men under 2015 dök det upp ett fåtal och det stora amerikanska fanzinet Razorcake kom också ut med ett nummer under temat »trans punk«. Nu har det debutnumret av ett svenskt transzine nått ut!

Det är dagboksanteckningar, urklipp från tidningar, längre texter och serieteckningar som utgör innehållet i Ingen trans på rosor. Fanzinet börjar med personliga brev som redaktören skickade in till sjukvården för att få påbörja sin transutredning. Redan där sätts tonen, det är en människans liv det handlar om.

»Det finns en tydlig poäng i att vara så utlämnande och personligt som fanzinet faktiskt är, de ger nämligen läsaren en inblick i en vardag som för många är okänd.«

Fortsatt skildras den förnedring redaktören upplever i sin utredning och hur det är att alltid behöva ha taggarna utåt av rädsla för att bli felaktigt könad. Men också hur bra det känns när en orkar ryta ifrån när det händer. Hen frågar sig själv hur svårt det egentligen ska vara för folk att acceptera ett pronomen? Genom olika nedslag i dagboksanteckningarna får vi ta del av händelser som vittnar om att det verkar vara näst intill omöjligt för vissa människor.

Innehållet utgår hela tiden från redaktörens egna erfarenheter och tankar, och det finns en tydlig poäng i att vara så utlämnande och personligt som fanzinet är, de ger läsaren en inblick i en vardag som för många fortfarande är okänd.

Layouten är, på äkta fanzinemaner, gjord i klassiskt klippa och klistra stil och i A5 format. Vi får hoppas att de blir fler nummer av Ingen trans på rosor och att det dyker upp mer trans- och queerzines under 2016.

Alex Olofsson är journalistpraktikant på Ottar.

Vill du beställa Ingen trans på rosor? Kontakta e-mail adressen som står på fanzinets baksida: chirka@riseup.net


Läs mer

Transpersoner i El Salvador lovliga byten.

Är transkampen feminismens framtid? Samtal 8 mars 2015.

Fler artiklar

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?