Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Inhemsk människohandel i USA – en öppen hemlighet

Hundratusentals minderåriga amerikanska flickor blir varje år offer för människohandel för sexuella ändamål. Ofta flickor som rymt hemifrån. Inhemsk trafficking är ett stort problem – och svårt att komma åt.

Tretton år är snittåldern för att börja sälja sex i USA. Internationell människohandel för sexuella ändamål är något de flesta känner till. Färre vet att inhemska minderåriga varje dag köps och säljs runt om i USA, rakt under näsan på allmänheten, ibland på gatan, men oftare på Internet.

2003 startade Andrea Powell organisationen Fair fund i Washington D.C. för att hjälpa offer för internationell människohandel, men arbetet med utsatta tonåringar i USA är nu en stor del av verksamheten. Fröet till Fair fund såddes då Anderea studerade i Tyskland och gjorde volontärarbete på ett kvinnohärbärge där hon mötte kvinnor som varit postorderbrudar.

››Inom 48 timmar kommer ett barn som rymt hemifrån i USA att erbjudas pengar för sex.‹‹

– I början lade Fair fund fokus på internationell trafficking, men vi identifierade snart en grupp flickor här i Washington som exploaterades av lokala hallickar. Två lärare uppmärksammade oss på detta efter att vi hållit ett seminarium på en skola.

Ofta rör det sig om ungdomar som rymt eller har trasiga hemförhållanden. Hallickar riktar in sig på utsatta flickor och närmar sig dem som potentiella ”pojkvänner”, med löften om kärlek. I andra fall rör det sig om regelrätt kidnappning.

– Inom 48 timmar kommer ett barn som rymt hemifrån i USA att erbjudas pengar för sex, säger Faiza Mathon-Mathieu på Rebecca Project, en människorättsorganisation som sedan 2001 arbetar med att bekämpa trafficking.

Det finns knapphändig statistik, uppskattningsvis utsätts mellan 100 000 och 300 000 minderåriga varje år, visar en studie från 2001 – men Andrea Powell menar att den är föråldrad. Faiza Mathon-Mathieu håller med:

– Problemet har ökat enormt de senaste åren då fler fått tillgång till Internet. Hallickar kan nu arbeta ostört hemifrån. Torskarna slipper även de exponera sig.

Populära sajter erbjuder sexuella tjänster
Den populära webbplatsen Craigslist är mest känd som ett ställe att hitta lägenhet och begagnade soffor. Där fanns, tills i september 2010, även annonser för sexuella tjänster under rubriken ”adult services”. En del var oberoende vuxna kvinnor som gett sig in i branschen. Men den överväldigande majoriteten annonser nämnde ”unga, söta flickor”. Oftast illustrerades dessa med suddiga digitalfoton på tonårstjejer i underkläder. Craigslist lade ner ”vuxentjänsten” efter påtryckningar från bland andra Rebecca Project och Fair Fund. Andra sidor, såsom Backpage, som ägs av den anrika annonsbaserade gratistidningen Village Voice och är mer fokuserad på sexannonser, har vägrat att städa upp med hänvisning till tryckfrihetslagen. Sociala nätverkssajten MySpace används också i detta syfte.

Svårt att komma åt småskaliga hallickar
Ofta börjar en hallick med att sälja en flicka nära hennes hem, men tar henne sedan till andra platser. Powell liknar hallickarnas taktik vid att först lägga några tegelstenar i flickans väg för att förvilla henne. När exploateringen är i full gång är hon som omgiven av en mur.

– Hon känner sig borttappad, vet inte vem hon kan lita på, vart hon kan vända sig för att få hjälp, och är osäker på om hon är offer eller villig medbrottsling. Lägg till detta att hon ofta har sex med 5-10 främlingar om dagen, vilket bidrar till hennes psykologiska sårbarhet.

11-r-feb-usatjej.jpg

Misshandel hör till vardagen för en flicka utsatt för människohandel, och pengarna behåller hallicken. Ändå tyr sig flickorna ofta till honom och har känslomässigt svårt att lämna honom.

– Deras arbete är att manipulera. Ett barn är ingen match för dem. När vi träffar flickor kartlägger vi tillsammans med dem vilka resurser de har och vad de behöver. Ofta har de gått miste om skolan i långa perioder. Har de en familj de kan lita på? Har de någonstans att bo? Vi vill inte styra deras rehabilitering, utan hjälpa dem gå från offer till överlevare, säger Powell.

När minderåriga flickor arresteras för prostitution hamnar de oftast på ungdomsanstalt. Hårt, kan tyckas, men även organisationer som Rebecca Project och Fair Fund anser att detta ofta är det bästa av ett fåtal dåliga alternativ. Domarna har ofta att välja på anstalt, eller att skicka tillbaks en flicka ut på gatan. Rebecca Project och Fair Fund verkar för att komma åt problemet inom existerande lagar. I USA är man i de flesta stater inte sexuellt myndig innan 18 och att som vuxen ha sex med minderårig är ett brott, så kallat ”statuatory rape”. Något som i dagsläget oftast inte appliceras på torskar. Det finns även en federal anti-traffickinglag, som gäller i alla stater, men den används sällan för att sätta dit småskaliga hallickar. För varje minderårig flicka som utnyttjas sexuellt i USA:s människohandel finns tiotals, kanske hundratals män som köpt sex av henne.

Trafficking av amerikanska barn är en öppen hemlighet de flesta ryggar tillbaks inför.

– Det är svårt att finansiera vår verksamhet, eftersom de flesta filantroper tycker att det är för deprimerande, säger Powell.

Text: Sarah Clyne Sundberg
Bild: Sarah Clyne Sundberg och Fair Fund


Läs mer

Amerikanska regeringens information om människohandel
(secretary.state.gov)

Amerikanska hälsomyndighetens information om inhemsk människohandel
(aspe.hhs.gov)

GEMS, organisation som arbetar med flickor som utsatts för trafficking
(gems-girls.org)

POLARIS Project, organisation som arbetar emot slaveri och människohandel
(polarisproject.org)

Ecpat USA
(ecpatusa.org)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.