Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Inkännande pjäs om män som säljer sex

TEATER Transaktion
Regi: Mat­tias Brunn.
Medver­kande: Samuel Astor, Björn Elgerd och Sanna Abidzadeh.

Om något kan sägas om sexköp så är det att det är hårt knutet till olika positioneringar. Det vet Mattias Brunn, som i sin nya föreställning Transaktion ställer dessa positioner mot varandra i en lekprogramsartad duell där liberaler får tävla mot radikalfeministiska ståndpunkter som i sin tur ställs emot queeraktivister och så vidare. Principer mot pragmatism, myter mot politik.

»Att det är utbytet mellan pengar och sex som väcker starka känslor hos oss utomstående råder det inga tvivel om.«

I den offentliga debattens marginal står sexsäljarna själva som sällan kom-mer till tals, och i marginalens marginal hamnar sexsäljande män som går under radarn i den rådande diskursen om patriarkalt våld. Björn Elgerd och Samuel Astor ger i en serie löst sammansatta monologer röst åt unga män som via olika appar och nätforum stämmer möte med andra män för att sälja sex på olika platser: hotellrum, skogsgläntor, torskarnas egna hem, eller som i Gävle, ett avhelgat kyrkorum.

Att det är utbytet mellan pengar och sex som väcker starka känslor hos oss utomstående råder det inga tvivel om. I en passage utmanar skådespelarna och ljudteknikern varandra med absurda scenarier som de skulle kunna få pengar för.

»Mattias Brunn behandlar tematiken med stort inkännande utan att vare sig moralisera eller proklamera.«

Vi får dock se att bortom den monetära transaktionen så finns det annat som driver de sexsäljande männen — njutning, utlevelse och kåthet — men att det inte är vattentäta skott mellan de drivkrafterna och förnedring, ensamhet och fara. Ibland konfronteras vi som publik med våra egna äckelkänslor, som i tandborstningssekvensen där tandkrämen som rinner längs skådespelarnas hakor inte osökt ger associationer till sperma.

Mattias Brunn behandlar tematiken med stort inkännande utan att vare sig moralisera eller proklamera. Det collageliknande formatet växlar mellan absurditeter och empati, och de enkla men effektfulla sceniska lösningarna jämte ljud- och ljussättningen ger en sällsamt vacker upplevelse.

Loretto Villalobos är frilansskribent

Transaktion spelas i Bollnäs 6 mars, i Göteborg 20 mars och i Stockholm i april. Läs mer här!

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.