Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Inkännande pjäs om män som säljer sex

TEATER Transaktion
Regi: Mat­tias Brunn.
Medver­kande: Samuel Astor, Björn Elgerd och Sanna Abidzadeh.

Om något kan sägas om sexköp så är det att det är hårt knutet till olika positioneringar. Det vet Mattias Brunn, som i sin nya föreställning Transaktion ställer dessa positioner mot varandra i en lekprogramsartad duell där liberaler får tävla mot radikalfeministiska ståndpunkter som i sin tur ställs emot queeraktivister och så vidare. Principer mot pragmatism, myter mot politik.

»Att det är utbytet mellan pengar och sex som väcker starka känslor hos oss utomstående råder det inga tvivel om.«

I den offentliga debattens marginal står sexsäljarna själva som sällan kom-mer till tals, och i marginalens marginal hamnar sexsäljande män som går under radarn i den rådande diskursen om patriarkalt våld. Björn Elgerd och Samuel Astor ger i en serie löst sammansatta monologer röst åt unga män som via olika appar och nätforum stämmer möte med andra män för att sälja sex på olika platser: hotellrum, skogsgläntor, torskarnas egna hem, eller som i Gävle, ett avhelgat kyrkorum.

Att det är utbytet mellan pengar och sex som väcker starka känslor hos oss utomstående råder det inga tvivel om. I en passage utmanar skådespelarna och ljudteknikern varandra med absurda scenarier som de skulle kunna få pengar för.

»Mattias Brunn behandlar tematiken med stort inkännande utan att vare sig moralisera eller proklamera.«

Vi får dock se att bortom den monetära transaktionen så finns det annat som driver de sexsäljande männen — njutning, utlevelse och kåthet — men att det inte är vattentäta skott mellan de drivkrafterna och förnedring, ensamhet och fara. Ibland konfronteras vi som publik med våra egna äckelkänslor, som i tandborstningssekvensen där tandkrämen som rinner längs skådespelarnas hakor inte osökt ger associationer till sperma.

Mattias Brunn behandlar tematiken med stort inkännande utan att vare sig moralisera eller proklamera. Det collageliknande formatet växlar mellan absurditeter och empati, och de enkla men effektfulla sceniska lösningarna jämte ljud- och ljussättningen ger en sällsamt vacker upplevelse.

Loretto Villalobos är frilansskribent

Transaktion spelas i Bollnäs 6 mars, i Göteborg 20 mars och i Stockholm i april. Läs mer här!

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?