Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Inte utan motstånd

Om tre månader är det val till EU-parlamentet. Då röstar vi fram de kandidater som ska föra Sveriges talan i EU under de kommande fem åren – och det är mycket som står på spel.

I ett worst case scenario kan Europas främlingsfientliga partier få en fjärdedel av platserna i Europaparlamentet, det säger de mest skrämmande prognoserna. Ett framgångsrikt EU-val för populister och högerextremister skulle vara en katastrof på många plan, också för sexuella och reproduktiva rättigheter.

Några exempel: Det ungerska partiet Jobbik har på hemmaplan krävt att rätten att registrera samkönade partnerskap ska avskaffas och propagerat för ett förbud mot »sjukliga sexuella beteenden« där samkönade relationer ingår. Franska Front National är inte lika aggressiva, de nöjer sig med att uppmana hbt-personer till att vara mer »privata med sin sexualitet«. Samtidigt tar de gärna chansen att anklaga muslimer för att vara homofoba sexister.

De extrema högerpartierna i EU jobbar hårt för att värna den traditionella kärnfamiljen – den centrala enhet som anses bära upp nationen. Kvinnans och mannens roller skiljer sig åt, och kvinnan – hon är först och främst Modern. Abort blir här – liksom i alla rasistiska ideologier – ett hot mot bevarandet av den egna »rasen«. Franska Front Nationals partiledare Marine Le Pen, har kritiserat de många »bekvämlighetsaborter« som hon menar fungerar som preventivmedel.

Ett framgångsrikt EU-val för populister och högerextremister skulle vara en katastrof på många plan, också för sexuella och reproduktiva rättigheter.«

Som grädde på moset har ett ny högerextrem rörelse dykt upp i Polen med siktet inställt på EU-valet – Ruch Narodowy, och de lär knappast hålla fanan högt när det gäller hbt-rättigheter och fri abort.

Sverigedemokraterna, som vill inskränka aborträtten, kommer med största sannolikhet att för första gången ta plats i Europaparlamentet, och kan komma att ingå i den nya högerextrema partigrupp som Front National och holländska PPV ska bilda efter valet. En skrämmande tanke.

Men de står inte utan motstånd. I Sverige finns kandidater både till höger och vänster som går till EU-val under feministisk paroll – och som tar tydlig ställning för sexuella och reproduktiva rättigheter. Den 25 maj har du chans att göra samma sak.

Carolina Hemlin, Kristina Lindquist och Anna Dahlqvist (vik)

Ottars chefredaktörer

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.