Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

››Intresset ökar under mellanstadiet‹‹

Hallå där, Hans Olsson, projektledare på RFSU. Du arbetar just nu med ett bokprojekt för mellanstadiets sex- och samlevnadsundervisning, tillsammans med Nathalie Simonsson.

Vad är det för bok?
– Det är en bok för elever och en handledning för lärare. I boken för elever tar vi upp frågor om kroppen och puberteten men också onani, kärlek och relationer. Den tar även upp normer och hur de påverkar oss, men på en ganska basal nivå då eleverna är 11–12 år.

– Handledningen för lärarna innehåller massor av olika metoder som följer upp de ämnen som tas upp i elevernas bok. Den ger konkreta tips på vilka delar av puberteten som ska tas upp eller hur man kan prata om kärlek.

Varför ska mellanstadieelever läsa om sex och samlevnad?
– För det första så kommer barn i puberteten redan från nio års ålder, de allra flesta när de är omkring tolv år. Det är viktigt att få kunskap både innan och under den tiden. Sexualitet är inte heller någonting som plötsligt uppstår i en viss ålder. Barn blir ju ihop med varandra redan i förskolan och intresset för kropp och känslor ökar under mellanstadiet.

Hans förklarar att det finns lärare som tycker att det är för tidigt att börja prata om hbt-frågor på mellanstadiet.

– Det betyder att man enbart ser homosexualitet som en sexuell handling. Men hetero, kärlek mellan två personer av olika kön, pratar man däremot om redan i förskolan.

Kommer boken att väcka samma debatt som filmen sex på kartan?
– Nej, det tror jag inte. En bok får inte samma mediala uppmärksamhet som en film som kan spridas och ses på internet. Men det är klart att det alltid kommer att finnas de som inte vill prata om hbt eller onani utan ha ett mer varnande perspektiv. Så visst kan boken väcka reaktioner hos en del.

Materialet kommer ut i början av 2012.

Text: Hanna Jonsson Löfbom
Bild: RFSU

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.