Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Irland öppnar för nya abortregler

Den irländska regeringen har lagt fram ett lagförslag som öppnar för tillgång till laglig abort i landet, om än i begränsad form.

Landets premiärminister Enda Kenny har betonat att förslaget inte innebär någon egentligen förändring av lagen, som förbjuder abort med undantag för om kvinnans liv är i fara. Syftet är nu att förtydliga vad detta undantag innebär. Bakgrunden till lagförslaget är ett uppmärksammat dödsfall i oktober förra året, då 31-åriga Savita Halappanavar vägrades abort och dog av blodförgiftning.

Ett kontroversiellt inslag i förslaget är att en kvinna som söker abort på grundval av att vara självmordsbenägen måste ha godkännande från tre läkare, som måste vara eniga. Avslag kan överklagas till ytterligare tre läkare som också måste vara eniga.

– Att antyda att kvinnor skulle fejka suicidala tendenser för att få abort är inte bara djupt stötande och ett uttryck för kvinnoförakt, utan också en kränkning av kvinnors mänskliga rättighet att bli vehandlade med värdighet, säger Johanna Westeson, Johanna Westeson, europachef för organisationen Center for Reproductive Rights till The Guardian.

Lagförslaget, som måste antas i parlamentets båda kamrar för att träda i kraft, kommer inte att innebära någon förändring av reglerna när det gäller våldtäkt, incest eller svåra fosterskador. Abort kommer även fortsättningvis att vara förbjudet under dessa omständigheter.


Läs mer

Irländsk strid om ny abortlag

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?