Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Irland röstar om samkönade äktenskap

Den 22 maj håller Irland folkomröstning om samkönade äktenskap. Allt tyder på ett ja, men de aktivister som Ottar träffar vågar inte ta ut segern i förskott. Och det finns ett motstånd – inte minst bland äldre.

På Bodega Bar är uteserveringen full av lunchgäster och Guinness-drickare. Där samlas Yes Equality Cork, som driver kampanj för samkönade äktenskap, för att dela ut flyers på stan. För tjugoåriga Brian O’Flynn är det första gången. Han ler stort där han står bredvid sin pojkvän, i brunt lockigt hår och ett linne i ljust gult och rosa, men berättar samtidigt att han är orolig för vad folk han möter ska säga.

– Budskapet är så personligt för mig. Om människor är emot detta är de emot mig som person och mina rättigheter, säger han.

Han gillar inte den här delen av stan eftersom det är så mycket gäng med yngre killar som hänger här.

– De gör mig nervös. Under min skoltid skrek de bög efter mig i korridorerna och det sitter fortfarande i.

Brian O
Brian O’Flynn är en av 200 volontärer som jobbar med Yes Equality Cork

Tillsammans med de andra aktivisterna delar Brian O’Flynn ut flyer efter flyer på den soluppvärmda huvudgatan. Han får många leenden och någon klappar honom mjukt på axeln. Snart stannar en äldre dam upp vid honom.

– Hon sa att sådana som jag äcklar henne, säger han märkbart tagen. Många äldre kommer säkert att rösta nej, men de brukar hålla tyst om det.

Irland är starkt präglat av den katolska kyrkans inflytande, vilket är en av förklaringarna till att homosexualitet inte avkriminaliserades förrän 1993. Men sedan dess har det hänt en del; 2011 skrev regeringen under för homosexuellas rätt att ingå partnerskap och att adoptera blev möjligt i april i år. Att det nu ska hållas en folkomröstning motiveras med att samkönade äktenskap kräver en ändring i grundlagen. Men det finns ett brett politiskt stöd för samkönade äktenskap. De största partierna, från höger till vänster, står på ja-sidan.

»Äktenskapet är till för en man och en kvinna. De älskar varandra, har sex och får barn. Allt efter det är bara påhitt.«

Seàn Dunne
Seàn Dunne tillhör den minoritet som kommer att rösta nej. Han är pensionär, men också sekreterare och organist i en katolsk församling.

– Äktenskapet är till för en man och en kvinna. De älskar varandra, har sex och får barn. Allt efter det är bara påhitt, säger han där han går mellan bänkraderna i Holy Family Catholic Church och fortsätter: Jag har själv sett hur ett barn lider utan en fadersfigur i sitt liv. Det är receptet på en katastrof.

Han är övertygad om att han skulle tycka likadant utan sin religion. Om det blir lagligt med samkönade äktenskap är han rädd för var gränsen ska dras i framtiden.

– Det skulle innebära att allt kan hända. Inom fem till tio år kommer det vara okej med två kvinnor och en man. Sedan fyra kvinnor och ett barn.

»Trots att opinionsundersökningarna visar att mellan 70 och 75 procent av irländarna kommer att rösta ja oroar hon sig för att de unga ska stanna hemma på valdagen.«

Úna Feely

Och det är just bland äldre väljare som det finns ett motstånd. Úna Feely som är samordnare för kampanjen Yes Equality Cork berättar att de yngre väljarnas röster är avgörande. Och trots att opinionsundersökningarna visar att mellan 70 och 75 procent av irländarna kommer att rösta ja oroar hon sig för att de unga ska stanna hemma på valdagen.

– Omröstningen är otroligt viktig för Irlands framtid och vi känner oss inte säkra på att vinna. Varje enskild röst är viktig. Nu måste vi se till att ja-röstarna verkligen går och röstar.

Text och bild: Malin Pettersson

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.