Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Irland tar upp kampen

Irländska RFSU, Irish Family Planning Association, lanserade i augusti en kampanj för att införa fri abort i landet, The Safe and Legal Campaign.

– Det är första gången som vi gemensamt försöker driva frågan i Irland. Tidigare folkomröstningar och kampanjer har varit svar på abortmotståndares försök att ytterligare skärpa lagstiftningen, säger organisationens ordförande Catherine Forde.

Kampanjen vill utmana dubbelmoralen. 2004 reste 6 217 kvinnor till England för en abort. Många åker också till Frankrike, Holland och Spanien.

Taleskvinnan för kampanjen är labourpolitikern och juridikprofessorn Ivana Bacik. Tre kvinnor har också lämnat in en klagan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter med anledning av att de ej kunnat få avsluta sina graviditeter i Irland. De hänvisar till fyra artiklar i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

– Vi anser att vi har ett starkt mål, och hoppas att domstolen kommer tillbaka snabbt till regeringen med en stark rekommendation av vad vi betraktar som ett brott mot mänskliga rättigheter, säger Ivana Bacik.

Kvinnornas identitet kommer ej att avslöjas under processen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2005)

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.