Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Jämställda män i Tanzania

Den här veckan lanserar RFSU ett nytt projekt i Tanzania – nu är det männen som står i fokus för jämställdhetsarbetet.

RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér är på plats i Dar es Salaam för att medverka vid invigningen av den nya satsningen. Hon rapporterar om ett genuint engagemang från den svenska ambassaden som via SIDA finansierar projektet.

Varför är det viktigt att fokusera just på männen?

– Visst är det viktigt att lyssna på kvinnors röster, men de kan inte ensamma stå för förändringen. Om man verkligen vill förbättra kvinnors situation, så måste man arbeta tillsammans med männen, till exempel genom att utbilda i frågor om mäns ansvar.

Vilka reaktioner har ni fått i Tanzania hittills?

– Många säger ”Äntligen! Tiden är mogen för nya grepp.” Den tanzaniska jämställdhetsministern var med på invigningen och intresset har varit stort från medierna här nere.

Vilka resultat hoppas ni på?

– Att människor ska få mer makt över sina liv och sina kroppar. Vi hoppas att vi ska kunna visa upp en rad jordnära hälsoresultat: Färre oönskade graviditeter, att problemet med könsstympningar minskar och att fler testar sig.

Vad har ni lärt er från tidigare liknande projekt?

– Vi har ett självförtroende i och med att vi vet att modellen fungerar. Den här gången ska vi vara ännu mer noggranna med att mäta hur kvinnors liv förbättras av arbetet.

Text: Rasmus Malm

Läs mer:

YMEP: Tanzania, Kenya, Uganda och Zambia

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.