Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

››Jag kommer aldrig sluta driva dessa frågor‹‹

Hej Birgitta Ohlsson, som håller tal på Norrmalmstorg i kampanjen Unite for womens barnvagnsmarsch i Stockholm 8 mars.

Varför är du engagerad i frågan om mödradödlighet?
– Därför att denjust handlar om liv och död, om kvinnors möjligheter att få leva och välja sina egna liv. Jag har sett för många tragedier genom livet, vad som händer när abort förbjuds, preventivmedel stoppas och kvinnor förvägras rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitetoch njutning – att jag aldrig kom11-r-mars-birgittaohlsson.jpgmer att slutadriva dessa frågor.

Vad tror du är orsaken till att nästan tusen kvinnor dör varje dag runtom ivärlden –bara för att de blivit gravida?
– Kvinnoförtryck, fattigdom, diskriminering, religion, politik – you name it.

I oktober 2010 antog Europarådet en resolution som kräver att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter. Vad drar du för lärdomar av att beslutet blev som det blev?
– Resolutionen är ju inte bindande, men oerhört olycklig då den stärker Europas abortmotståndare. Vi liberala krafter måste organisera oss bättre.

Varför kan inte EU enas kring abortpolitiken och sexuella rättigheter i biståndet? Vad är problemet?
– Vissa EU-länder har själva en konservativ lagstiftning ivrigt uppbackad från lobbygrupper hemmavid. Då är det ju klart att de vill blockera andra när vi vill gå vidare i frågan.

Kampanjen Unite for women driver ett krav om att tillgång till abort ska bli en mänsklig rättighet i EU. Vad kan du göra för skillnad som EU-minister?
– Jag tycker att kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter borde räknas som en mänsklig rättighet. När jag som EU-minister besöker andra EU-länder där abort är förbjudet eller aborträtten hotad träffar jag ofta aktivister som kämpar för fri abort för att visa mitt stöd. Däremot tror jag inte på en abortlagstiftning på EU-nivå.

Text: Carolina Hemlin och Kristina Lindquist
Bild: Folkpartiet


Läs mer

Information om närmaste barnvagnsmarsch hittar du på Facebook

Unite for Womens webbplats

Mer om kampanjen och mödradödlighet

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.