Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Japanska konstnären Rokudenashiko dömd till böter i »Vaginamålet«.

Den världskända japanska konstnären Rokudenashiko som gör konst av sin vagina, både friades och dömdes idag i Tokyo tingsrätt.

Den japanska konstnären Megumi Igarashi dömdes i dag måndag till böter i det så kallade »vaginamålet«, för brott mot Japans sedlighetslagar. Igarashi, känd under artistnamnet Rokudenashiko, stod åtalad dels för att ha ställt ut en vaginaformad kanot, och dels för att ha spridit digitala 3D-modeller av sin egen vagina. Hon frias nu, efter en ett och ett halvt år lång rättsprocess – för kanoten, men fälls alltså för 3D-modellerna.

Vaginamålet har fått stor uppmärksamhet i Japan, där sedlighetslagstiftningen har tolkats av domstolarna som att just könsorgan alltid måste skylas. Efter att lagen varit i stort sett oanvänd i flera decennier, har under de senaste åren en rad uppmärksammade sedlighetsmål gått till domstol. Brott mot lagen, brottsbalkens artikel 175, kan ge fängelse i upp till två år.

Tingsrätten i Tokyo skriver att Igarashis vaginakanoter är så »konstnärligt utförda« att de inte nödvändigtvis är sexuellt upphetsande. 3D-modellerna är å andra sidan »naturtrogna«, och då, enligt domstolen, per definition obscena.

Igarashi döms till 400 000 yen (30 000 kronor) i böter, för att ha skickat 3D-modellen av sin vagina till nio personer. Åklagaren hade yrkat på det dubbla. Den 1 februari i år lades åklagarens yrkande fram i rätten, men idag kom domen. Själv laddade Igarashi inför domen med att göra musikvideor med vaginamaskotar framför domstolsbyggnaden. Domen kommer att överklagas.


Text Leo Wallentin
Bilder Graham Kolbeins / Queer Japan


Se Rokudenashikos musikvideor med vaginamaskotar:

Fler artiklar

Artiklar Kroppen

»Min röst är mitt vapen«

Artisterna Negar Zarassi, Bahareh Razekh/Uroish och Haniye Kian använder sina röster för att stötta frihetskampen i Iran.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare HBTQI

Dragqueens i skottlinjen

Ytter högern och kristna konservativa har siktet riktat mot glitter och högläsning.

Krönika Sexualitet

Pappa, inte barnvakt

Freddot Carlsson Andersson skriver om varför man, män, måste tro på feminismen.