Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Johan Hilton tipsar

Johan Hilton är journalist, och har skrivit den uppmärksammade reportageboken No tears for queers (Atlas) som handlar om homofobi och hatbrott.

Hedersplats till Enquist

I lodjurets timma av Per Olov Enquist. Här började allt. Hade jag inte läst den pjäsen i 17-årsåldern hade jag aldrig börjat skriva. Jag letade efter en text att söka med till scenskolan, ville bli skådis på den tiden. Men när jag halvhjärtat läste de första replikerna i Enquists drama om pojken som dödat sin katt och tänt eld på sin morfars hus hände det vidunderliga; aldrig har jag läst så koncentrerat och aktiverats så av en text som av denna. Visste inte ens att det kunde ske. Och sedan dess har Enquist en hedersplats i min bokhylla.

Amerikansk galghumor

Häromsistens skrev en tv-kritiker i Expressen att David Sedaris är USA:s just nu roligaste man. Det stämmer. Men inte bara just nu. Sedaris har varit den roligaste jänkaren i världen i över tio år. Själv tycker jag att han är som bäst när han vågar vara så galghumoristisk att han nästan blir otäck. Som i novellen Christmas greetings to friends and family!!!!! Eller när han är hudlös som i texterna om mamman i krönikesamlingen Me talk pretty one day.

Spökhistoria från 90-talet

Amerikanen Dale Peck finns inte översatt till svenska. Det är synd. Den småbuttre litteraturkritikern har nämligen skrivit en av världens bästa spökhistorier. Visst, Now it’s time to say goodbye är en roman om vålnader och mystiska försvinnanden. Men det är lika mycket en rå skildring av rasism, sexualitet och postaids-åren i början av 90-talet.

Lågbudget om kärlek och identitet

Första gången jag såg På drift mot Idaho var jag 15 år. Och jag tror att den hjälpte mig en hel del. Dagen efter jag sett filmen första gången gick jag tillbaka till biografen och såg om den. Liksom dagen efter det och dagen efter det. Jag har inte sett om Gus van Sants genombrottsrulle på flera år, aktar mig till och med lite för det. Men som jag minns På drift mot Idaho är det den absolut vackraste och vemodigaste kärleksskildring jag någonsin sett. Fuck, jag får en klump i bröstet bara av att tänka på den.

Johan Hilton

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2005)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.