Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Känner vi igen det?

I USA reagerar nu Alan Guttmacher Institutet på att apotekspersonal vägrar att lösa in recept eller fylla upp lagret på akut-p-piller med hänvisning till sin tro. Sju stater har nu också infört lagar som tillåter hälsopersonal att vägra dela ut preventivmedel med hänvisning till sin tro.

I Ecuador pressas hälsoministern av anti-abortgrupper att tänka över beslutet att tillåta akut-p-piller i landet. Akut-p-piller har setts som ett bra sätt att undvika oönskade graviditeter och illegala osäkra aborter.

Och i Sverige har det kommit till RFSU:s kännedom att apotekspersonal fördömer kvinnor som kommer för att köpa akut-ppiller. På vissa apotek finns inte ens akut-p-piller framme och nu höjs priset med 70 procent för en dos. Ingen kan väl tycka att detta är bra sätt att få ner antalet aborter?

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2005)

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?