Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare HBTQI

Kampen om orden är verklig

Anna Hellgren ser billiga debattgrepp användas när diskriminering mot hbtq-personer diskuteras.

Inför valet 2010 deltog jag i Svt Debatt. Småpartierna Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet fick ta plats i korta debatter mot riksdagspolitiker. I egenskap av »expertkommentator«, tillsammans med Niklas Ekdahl, var uppgiften att analysera sammandrabbningarna. Jag kommer förmodligen aldrig bli inbjuden igen.

När Jimmie Åkesson pratat hål i huvudet på en märkbart upprörd Nalin Pekgul om farorna med islam påpekade jag att i en debatt av det slaget – där Åkesson bereddes möjligheten att på kort direktsänd tid kunna uttrycka rasistiska åsikter – innebär att SD oavsett debattskicklighet alltid vinner. Samt att halva vinsten cashades in redan när Svt plockade upp paradgreppet »islamisering« som ett värdeneutralt ord.

Såväl Jimmie som Belinda Olsson blev, minst sagt, upprörda.

»Bloggaren menade att det minsann alls inte var synd om hbtq-personer eftersom han själv aldrig utsatts för kränkningar.«

Sedan dess har Svt:s Aktuellt diskuterat om »invandringen gått för långt« och den rasistiska konstruktionen »islamisering« har krupit än närmare vardagslingon. Förra veckan var det dags för hbtq-diskriminering att utsättas för samma debatt-grepp. En publicitetssugen bloggare och komiker bjöds in till Debatt för att diskutera »Homoriot – bra eller gnäll?« med twittertaggens upphovsperson Robert Jacobsson. Under #homoriot har hbtq-personer delat med sig av upplevelser av hot, våld och diskriminering på Twitter. Bloggaren menade att det minsann alls inte var synd om hbtq-personer eftersom han själv aldrig utsatts för kränkningar, och för att dagens situation är ett paradis jämfört med hur »bögar« (sic) hade det på 1920-talet. Han tyckte också att Robert Jacobsson borde klä sig mindre uppseendeväckande om han nu tyckte det var besvärligt när främmande människor skrek bögjävel efter honom på stan. Bloggaren fick medhåll av en heterosexuell dam i publiken som menade att hon kände många homosexuella och att ingen av dem någonsin klagat, damen tillade att det dessutom finns många trevliga klubbar där homosexuella kan roa sig.

Det kan tyckas harmlöst att Svt:s freakshowskepp Debatt, vars uppgift just verkar vara att fördumma alla diskussioner som går att fördumma, låter diskrimineringsförnekande bloggare »röra om i grytan«. Men verkligheten ser som bekant annorlunda ut. Tvångssteriliseringar, hatbrott, psykisk ohälsa. Och en hel hop (framför allt) heterosexuella som tar sig alla friheter att högljutt definiera och förpesta andra människors liv.

Anna Hellgren


Läs mer

Se inslaget på SVT debatt här.

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.