Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ökat motstånd mot könsstympning

Allt fler svensk-somalier tar avstånd från könsstympning, men det förebyggande arbetet är avgörande. Det visar en studie från Uppsala universitet.

99 procent av de somalier som är etablerade i Sverige tar avstånd från koönsstympning av flickor och kvinnor, visar en ny studie från Uppsala universitet. En stor majoritet av de intervjuade kvinnorna har, liksom andra som vuxit upp i Somalia, själva blivit utsatta.

Motståndet mot sedvänjan blir allt tydligare ju längre personerna bott i Sverige. När människor roör sig över globen förändras normer. Patriarkala traditioner må vara starka, men det är också det sociala sammanhangets kraft.

»En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.«

Den nya studien sätter också fokus på hur viktigt det förebyggande arbetet mot könsstympning är, också i framtiden. En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.

Tyvärr har frågan om hur koönsstympningar mest effektivt ska bekämpas blivit ett skyttegravskrig i den svenska debatten. Analytiska antropologer på den ena sidan, alarmistiska aktivister på den andra. Frågan är alltför viktig för sådana låsningar.

Rasmus Malm


Läs mer

»Jag skrek Mamma hjälp mig!«, RFSU dokumentär om könsstympning (2016)

Mottagning för könsstympade vill nå ut till fler (Ottar 2011)

»Alla skulle ha med sig ett eget rakblad« (Ottar 2016)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.