Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Killsnack

Pelle Ullholm från RFSU har pratat sex, ömsesidighet, manlighet, våld, pornografi , kroppen och hbt-frågor med killar i åttan i Fruängens skola i Stockholm under våren 2007.

Varför bara killar?

– För att det finns ett behov hos unga killar att prata med vuxna om hur de ser på sexualitet och hur det är att vara kille. Unga killar har och får en bild av att deras sätt att vara är mer statiskt än tjejers. Vi har försökt ifrågasätta och ge vägar ut ur »killmallen«. Det är betydligt vanligare med tjejgrupper där man får reflektera kring sådana här frågor, killar behöver också få den chansen. Killarna själva menar att till exempel våld och manlighet sällan eller aldrig diskuteras med dem från vuxet håll.

Vad tyckte killarna om träffarna?

– Det var väldigt uppskattat! Vår utvärdering visade att 32 av 37 skulle vilja att vi kom dit och träffade dem igen. Mest av allt gillade de att lära sig nya saker.

– Bilden är att det inte går att ta en grupp unga killar och bara sitta ner och prata om känslor och tankar kring sex och relationer, men det gör det! Och de vill ha allvar, kunskap och kul samtidigt. Utvärderingen visar att killarna är nöjda och vill ha mer diskussioner.

Vad var bäst?

– Besöket på RFSU-kliniken var omtyckt, där de fick se hur det går till att testa sig mot klamydia. Tanken var att visa att det är enkelt och inte så läskigt som man kan tro att gå dit. En annan uppskattad del var »frågelådan« som vi hade. Till den fick killarna möjlighet att ställa frågor som besvarades under kursens gång. Frågorna handlade bland annat om hur man gör för att ha sex på ett schysst sätt, och hur man kan göra det skönt för sin partner.

Kommer projektet att fortsätta?

– Ja, tanken är att fortsätta träffa killarna som var med i pilotprojektet i en slags fortsättningskurs och samtidigt göra grundkursen igen för de som är yngre men går på samma skola. Vi som var ledare har hjälpts åt att utforma träffarna och vi hade hur kul som helst tillsammans med killarna.

Hanna Hellzén Cramér

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2007)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.