Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Klart slut med patriarkatet

När genuselektro blir ett etablerat begrepp i musikvärlden, tillhör Jam Rostron a k a Planinngtorock genrens främsta. Med Ottar pratar hen om genusproblematik och musik som politik.

Könsrock är ett etablerat begrepp i den svenska musikvärlden. Genuselektro har ännu inte slagit brett. Men om den gör det, borde brittiska Planningtorock tillhöra genrens främsta.

Jam Rostron, personen bakom Planningtorock, bor sedan 15 år i Berlin och delar där en studio med Olof Dreijer från The Knife. Det rytmiska och den normkritiska kampen har kompositörerna gemensamt. Men robotrösterna och de avskalade trummorna som karaktäriserar The Knife hörs inte till i Planningtorocks på album All Love’s Legal från 2013. Här böljar i stället syntslingor fram.

Efter albumet W från 2011 upplevde Jam Rostron en mental härdsmälta. I låttexterna fanns subtila budskap som kunde vara svåra för lyssnarna att uppfatta. Som en reaktion mot det föddes ett direkt uttryck. På senaste skivan All Love’s Legal råder inte längre något tvivel om budskapet.

— Jag var rätt låg när jag började skriva låten Patriarchy Over and Out, som blev ett genombrott på flera plan. Jag insåg vad syftet med musik var för mig, säger Jam Rostron på Skype från Berlin.

»En journalist skrev att det var för många lesbiska på en av mina spelningar. Då skrev jag tillbaka att det är omöjligt. Det kan inte vara för många lesbiska.«

Låtarna Misogny Drop Dead, All Love’s Legal och Patriarchy Over and Out har väldigt konkreta budskap. Är diskussioner om genus för komplicerade?

— Nej. Det är komplicerat för att det handlar om samhället och om att alla är individer som är komplexa på sitt sätt. Vissa saker är väldigt enkla, men det kan vara svårt att hantera de här frågorna om man inte har orden. Det är jätteviktigt att hjälpa folk att hitta dem.

Kan man påverka politiken genom musik?

— Jag tror att musik är ett av de mest kraftfulla språk som finns. Du behöver ingen examen och folk kan ha olika bakgrund. Det finns mycket frihet i det.

I en av dina låtar uppmanar du till att »degender our intellects«, hur tror du världen skulle vara om alla gjorde det?

— Fantastisk. Det jag menar med det är att en persons förmåga att göra något inte ska kopplas till könet. Oavsett om det är en bra författare eller någon som är bra på sport. Förmåga har inget

med kön att göra.

— Jag uppfostrades så. Jag tror att det skulle befria många människor.

Vilken är din publik?

— Jag vet inte. Någon skrev att mina fans är åldersmässigt blandade. En journalist skrev att det var för många lesbiska på en av mina spelningar. Då skrev jag tillbaka att det är omöjligt. Det kan inte vara för många lesbiska.

Helena Björk

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!


Läs mer

Planningtorocks hemsida.

Planningtorock på Spotify.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.