Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Klittra för klimatet!

Försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden, trots klimatångest, plastbantning och konsumtionsskam. Sexexperten Marika Smith gör upp med sin bågnande leksakslåda.

Jag äger galet många sexleksaker. Utlagda i prydliga rader på överkastet visar sig min maskinpark omfatta 3,7 meter av dildos, vibratorer, pluggar, ringar, klovar, kåtkrämer och såna där krumelurer att stimulera folks prostata med. Sorgligt många av dem är bara testade någon enstaka gång. Och det är inte bara jag.

Världen är full av sexleksaker som inte används, som ligger nedtryckta underst i strumplådan tillsammans med de förväntningar och pirr som följde med hem i den där helsvarta påsen utan logga. Samtidigt ökar som bekant medvetenheten om konsumtionsproblematiken lavinartat i samhället.

Sexleksaksbranschen har de senaste decennierna lärt sig ha ett (väl avtorkat) finger i luften för vart trendvindarna bär, och miljövurmen har förstås inte gått dem förbi. Från att lite blygsamt ha standardiserat miljövänligare uppladdningsbara batterier i prylarna går de nu all in på eko. En 100 procent biologiskt nedbrytbar dildo gjord av stärkelse? Jag är såklart tvungen att prova.


Gaia Eco från Blush Novelties

Gaia Eco.
Gaia är en batteridriven vibratorstav med tre hastighetslägen. En intensiv jaha-upplevelse; var det här allt? Det enda som skiljer den från 70-talets skrälliga plaststavar är att vibrationerna har lägre frekvens och därmed går att klämma en orgasm ur med lite tålamod. Och en produkt vars främsta USP är att den är lätt att slänga… Den här blir garanterat liggande i strumplådan.

Inköpsställe: passionofsweden.se cirka 149 kr

Men vad innebär det egentligen att en batteridriven produkt är nedbrytbar? Att den kan läggas på komposten? Jag frågar en gammal älskare som kan elgrejer.

– Det finns komponenter i motorn som inte kan brytas ner, de måste plockas isär för hand och sorteras. Metaller och en del annat.

Jag måste alltså gå till en specifik återvinnare och lämna in min ihjälälskade snuskpryl personligen. Hur många tror tillverkarna kommer göra det?

»Återvinning av analpluggen? Jag frågar en gammal älskare som kan metall. Men nej, för rostfritt stål får du bara några kronor per kilo.«

Det tråkiga i att som klimatmedveten behöva köpa engångsbatterier, ljudvolymen eller den guacamolefärgade designen – det spelar liksom ingen roll hur klimatsmart en leksak är om den inte blir använd. Så är nästa steg mot ett miljövänligt klittrande att satsa på prylar som kanske kräver mer resurser att tillverka men i gengäld faktiskt blir flitigt nyttjade tills de slits ut? Och hur ska jag i så fall veta att det jag köper faktiskt funkar för just mig?

Sexologen Suzann Larsdotter på RFSU menar att det borde vara en självklarhet att kunna låna en sexleksak av en kompis för att testa om man gillar den, innan man gör ett dyrt inköp.

»Jag har skickat runt prylar bland både vänner och kollegor för utvärdering, rengör man dem ordentligt är det inga problem.« Suzann Larsdotter

– Jag har skickat runt prylar bland både vänner och kollegor för utvärdering, rengör man dem ordentligt är det inga problem. En desinficerad sexleksak är alltid renare än ett könsorgan, och det är ju knappast någon idag som kräver att alla de ligger med ska vara oskulder – i alla fall inte av hygienskäl.

Pure Plug från Njoy

Pure plug.
En av världens mest hyllade analpluggar är gjord i solid metall, med en ögla som funkar både som ergonomiskt handtag och »stopp« — den kan inte försvinna in där solen inte skiner. Metall är resurskrävande att framställa, men den här leksaken är for life! Det går att gå, sitta och fittknulla med pluggen i, och tyngden gör att den känns större än den är. Dessutom är den superlätt att rengöra — tvätta, koka, sprita, här kan du vara hur anal du vill med din bakterienoja.

Inköpsställe: pistill.se 998 kr

Och skulle du ändå vilja göra dig av med den krävs ingen pinsam demontering – ner i metallåtervinningen bara. Eller kan man kanske till och med tjäna en hacka hos skrothandlaren?

Jag frågar en gammal älskare som kan metall.

– För rostfritt stål får du bara några kronor per kilo, så njä. Möjligen skulle firman betala lite extra för den roliga storyn.

Så okej, de flesta är kanske ändå inte riktigt redo att låna hem arbetskamratens analplugg över helgen. Men möjligheten att try before you buy är i alla fall större nu än förr.


Succéleksaken tryckluftsvibrator, som SVT i oktober rapporterade om som »omåttligt populär« och har »revolutionerat marknaden« säljer löstagbara munstycken för den som vill låna ut den till en kompis – ett smart affärsdrag som kompletterar den medföljande orgasm-garantin. Och produkten har också sålt extremt bra.

Tina Hagelin driver kärleksbutiken Pistill i Stockholm. Hon får än så länge sällan frågor om klimatpåverkan från kunderna, men är själv noga när hon väljer vad som ska finnas i sortimentet.

– Det finns mycket skit i den här branschen, många produkter innehåller hormonstörande ämnen som dels självklart är dåliga för kroppen, men som också avsöndras och hänger med ut i avloppet när vi duschar och kissar, och påverkar miljön. Jag är superpetig med vilka leverantörer jag litar på, det ljugs och fejkas hejvilt. »100 procent silikon« kan betyda lite vad som helst.

Är det då så enkelt som att naturmaterial alltid är ett mer klimatsmart val, bara för att de är just naturliga och inte kan fuskas med? De senaste åren har till exempel dildos och så kallade yoniägg i halvädelstenar som jade eller rosenkvarts blivit populära bland konsumenter som föredrar naturliga material.

Problemet är bara att de bryts i gruvor med horribel klimatpåverkan. Vatten, skog och luft påverkas negativt runt gruvorna, och arbetsförhållandena är ofta miserabla. Naturligt är alltså inte automatiskt natursnällt. Men det kan såklart vara det.

D.2 från Laid

D.2
Det norska sexleksaksmärket Laid slipar fram dildos ur spillbitar från hållbar och reglerad stenbrytning, rester från tillverkning av allt från köksbänkar till kyrkgolv. Och känslan av 500 miljoner år gammalt urberg i kroppen är verkligen något helt i särklass. Formen är perfekt rundad och lagom stor för en upphetsad fitta, och den ger ett just stenhårt motstånd som gör att jag inte behöver penetrera med den, det räcker att jobba med musklerna mot stenen för att få stimulans. En känsla man aldrig tröttnar på.

Inköpsställe: passionofsweden.se 999 kr

Erotikpedagogen Ylva Franzén har sålt sin egendesignade trädildo i tjugo år, och har inga planer på att skala upp tillverkningen.

– Jag har en man i en liten finsk by som svarvar stavarna för hand av körsbärsträ. Det tog tid att hitta ett lack som är snällt mot kropp och natur, och min dröm är att göra dem i ett särskilt exklusivt träslag som inte behöver lackas alls. Men de ska vara handgjorda.

​​Extasstaven från Ylva Franzén

Extasstaven.
Den rejäla längden ger en bra hävstångseffekt på g-punkten, och bra grepp om man vill lattja med en prostata. De båda ändarna erbjuder olika sorters tryck och stimulans, antingen på en enda punkt med den tjockare änden eller den släta smala när man utforskar ett större område. Den runda änden kan också stimulera fittan utanpå med tryck och rullningar — en mångsidig leksak som passar alla kroppar.

Inköpsställe: afroditesapotek.se 598 kr

Men sten, trä och stål i all ära – en leksakslåda behöver en bad ass vibrator. Så hur vet man vilken som både håller och blir ens favorit för livet, när det kommer nya coola tekniker hela tiden? En variant är en enkel yttre design som går att utveckla med fler funktioner via nätet.

Moxie från We-Vibe

Moxie.
Moxie är en »smart« vibrator som ligger mot klitoris och fästs med en magnet i trosorna och styrs via en app i mobilen. Vi med lite fylligare blygdläppar behöver dock inte magneten, den ligger still ändå. Det är toppenkul att komponera sina egna vibrationsprogram i appen, och man kan också bjuda in älskare att styra vibratorn på distans. Möjligheten att uppdatera och utveckla programvaran med nya funktioner utan att byta ut själva leksaken är ett stort miljöplus, liksom förstås att man kan ha sex i realtid med någon på en annan kontinent utan att behöva flyga…

Inköpsställe: passionofsweden.se 1 399 kr

Men hur länge är det rimligt att kunna uppdatera samma pryl med ny mjukvara? Jag frågar en gammal älskare som kan IT.

– Det bestämmer företaget, de förser prylen med en processor som ska palla en viss nivå av uppdaterad programvara. Antagligen funkar det några år, sen behövs det mer kapacitet och din enhet slutar uppdateras.

Det finns produkter på sexleksaksmarknaden som har livstidsgaranti. Antagligen för att tillverkaren vet att den som älskar sin första leksak mer än gärna köper fler, med andra funktioner. Vi köper alltså inte färre leksaker även om de håller längre. Men huvudsaken är alltså att vi verkligen njuter av det vi konsumerar.

Elise »Ottar« Ottesen-Jensen, drömde om den dag då alla barn som föds är önskade och välkomna. Jag drömmer om samma sak för världens alla sexleksaker – när ingen sexleksak längre hamnar i strumplådan är det slut på resursslöseriet.

Earth Angel – så nedbrytbar att den bryter ned sig själv!

Earth Angel
En handvevad vibrator kan tyckas vara en självmotsägelse – om jag orkar vrida upp staven i åtta minuter som påbjuds i manualen kan jag väl lika gärna klittra för hand? Men tanken på att piffa upp min krisberedskapslåda med lite prepperdekadens får mig att ändå klicka hem dem. Och hem kommer den fulaste sexleksak jag någonsin sett. Den gulvita hårdplasten skär i ögonen, men efter tjugo minuters idogt vevande belönas jag med — ingenting. Skiten funkar fortfarande inte. Jag kontaktar säljaren som testar övriga exemplar, som enligt uppgift stått på hyllan sedan tidigt 2010-tal — antagligen mer på grund av utseendet än bristen på ryss- och klimatskräck. Inget av dem funkar. Vi konstaterar att Earth Angel tydligen är så nedbrytbar att den börjar bryta ner sig själv om den inte används. Jag får behålla den fallna ängeln mot löfte att jag ska sticka ner den i en blomkruka och rapportera hur mycket som blir kvar av den. Det blir en rolig julgrupp i år.

Marika Smith är skribent, sexinspiratör och poddare.

Bild Sara Mac Key

Följ Marika Smith på Instagram här

Podden »Sex på riktigt«


Klimatsmarta sexleksakstips!

▶ Satsa (såklart!) på några få leksaker av toppkvalitet istället för mängder av slit-och-släng-prylar. Bra för kroppen, plånkan och planeten.

▶ Researcha noga innan du slår till, så det du köper verkligen blir använt. Läs oberoende recensioner av de sexleksaker du är sugen på, då får du veta vad andra tycker och tips på exakt hur de kan användas. Heyepihora.com och Ohjoysextoy.com är toppensajter.

▶ Ärv, låna och låna ut! Be att få testa den där hajpade, dyra prylen som din kompis älskar. Ge bort leksaker du tröttnat på eller som inte passade dig. Släng INTE alla grejer bara för att du byter partner. Rengör med sprit, koka sånt som tål det, och tvål och vatten räcker långt.

▶ Köp produkter som kan användas i många år och gärna har flera användningsområden.

▶ Återvinn din uttjänta leksak på rätt sätt, kolla upp med kommunen där du bor.

▶ Skippa saker vars säljargument är dess sopsortering. Det är som att köpa oblekt toapapper och lägga det direkt i toaletten.

MERA TEST!

Ottar klimattestar: Mensskydd!

Ottar klimattestar: Preventivmedel!


Få Ottars nyhetsbrev, rakt ner i mejlboxen varannan vecka!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.