Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Kroatiska feminister vs katolsk kardinal: 1-0

Tv. en person som avlidit av aids 1987. Th. en person som avlidit av covid-19 2020.

Feministisk humorprotest mot katolsk kardinal som i sin predikan kallade kvinnor för h*ror i Kroatien.

Tisdagen den 10 maj höll katolska kyrkans kardinal Vinko Puljic en mässa i den kroatiska kuststaden Zadar. På mässan pratade han om familjen, och om relationen mellan män och kvinnor. Kardinalen sa:

»Kvinnor bör inte ägna sig åt fysisk njutning före äktenskapet, vilket har blivit allt vanligare på sistone som ett sätt att prova ut vilken make som kan bli bra. Akta er så ni inte blir h*ror.«

Ordet kardinalen använde var “štraca” (uttalas shtratsa), ett lokalt uttryck som används i den södra delen av landet, Dalmatien, om kvinnor som anses vara »förbrukade«, eller promiskuösa.

»Aktivister klistrade upp bilder av en vagina som visar fingret på dörren till kardinalens residens.«

Kroatiska feminister, som har viss vana av att katolska kyrkan vill bestämma över dem och deras kroppar, var inte sena med att reagera.

Genast skapades Facebooksidan »Straca«, hashtaggen #jesuisstraca och en lång rad feminister lade stolt till ordet »straca« på sina profilbilder. (se bilder nedan)

Bosniska aktivister klistrade upp bilder av en vagina som visar fingret på dörren till kardinalens residens i Sarajevo. Och många skrev om hur mycket bättre protest-sex de kommer att ha nu, när det är förbjudet.

Christina Wassholm

Källa znajznanje.org och Hana Grgic
Bild: Stracas Facebooksida
Källa Pictureqoutes

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.