Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Kvinnor får predika i Marocko

Marocko kämpar för en mer tolerant islam och nyligen utsågs femtio kvinnor till statliga islamska ”predikanter”.

Kvinnorna kallas Mourchidats och får inte predika under fredagsbönen, men kan ge grundläggande religiös rådgivning i moskéerna. De kvinnliga predikanterna kan också arbeta på skolor, sjukhus och i fängelser. Sedan självmordsbombare slog till i Casablanca 2003 har staten gått hårdare fram för att stävja militant islamism. Landet har också försökt att modernisera sin syn på mänskliga rättigheter – utan att alienera de konservativa krafterna.

– Det här är ett stort ansvar för mig gentemot mitt land. Vi vill rätta till bilden av islam, som är en religion för tolerans och medlidande, sa 26-åriga Karrima Errejili till nyhetsbyrån Reuters, på hennes examensdag för att bli kvinnlig predikant.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.