Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Kvinnor får predika i Marocko

Marocko kämpar för en mer tolerant islam och nyligen utsågs femtio kvinnor till statliga islamska ”predikanter”.

Kvinnorna kallas Mourchidats och får inte predika under fredagsbönen, men kan ge grundläggande religiös rådgivning i moskéerna. De kvinnliga predikanterna kan också arbeta på skolor, sjukhus och i fängelser. Sedan självmordsbombare slog till i Casablanca 2003 har staten gått hårdare fram för att stävja militant islamism. Landet har också försökt att modernisera sin syn på mänskliga rättigheter – utan att alienera de konservativa krafterna.

– Det här är ett stort ansvar för mig gentemot mitt land. Vi vill rätta till bilden av islam, som är en religion för tolerans och medlidande, sa 26-åriga Karrima Errejili till nyhetsbyrån Reuters, på hennes examensdag för att bli kvinnlig predikant.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.