Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Sex & hälsa

Kvinnor över femtio ointresserade av sex enligt portugisisk domstol

För personer över femtio är sex inte så viktigt, är budskapet från en av Portugals högsta domstolar som sänkte skadeståndet för en 69-årig kvinna som efter en misslyckad operation inte kunnat ha sex.

Kvinnan, vars lubrikationskörtlar i underlivet opererades bort 1995, fick höra att det skulle vara en enkel procedur, men har efter operationen lidit av inkontinens och en oförmåga att genomföra samlag utan extrem smärta. Allt på grund av att läkaren råkade skära av en nerv.

Kvinnan, som arbetar som hushållerska, vann målet i domstol efter en decennielång kamp, men det statliga sjukhuset överklagade den fällande domen. Den 9 oktober i år kom Portugals högsta förvaltningsdomstol med ett slutgiltigt beslut: skadeståndet skulle reduceras från 172 000 till 111 000 euro, alltså ungefär 1 miljon svenska kronor. Anledningen till sänkningen var enligt domstolen att kvinnan »redan var mor till två barn och över femtio år gammal när operationen ägde rum, en ålder där sex inte spelar så stor roll som vid yngre åldrar«. Det rapporterar New York Times.

Beslutet kritik från jurister och aktivister som menar att det bygger på sexistiska och åldersdiskriminerande fördomar om kvinnor i arbetarklassen.

Hugo Ewald


Läs mer

”Har rika bättre sex?” artikel ur Ottar #3 2014 med tema Pengar.

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.