Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage Sex & hälsa

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd och alltid villig. Eftersom män förväntas vara ”sexatleter” blir pressen att prestera stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar. Men en ny avhandling visar en annan bild av äldre mäns sexualitet, bortom ståndet.

››Ett kraschat sexliv‹‹. När Aftonbladet i en serie om prostatacancer under hösten 2006 skildrar den forne hockeylegenden Sven Tumba och dennes cancer ligger fokus på sex. Den 75-årige Tumba är skräckslagen för att bli impotent, han likställer det med att ”kasta in handduken och bli en gubbe”. Denna uppfattning sätter ljuset på en återkommande samtida heterosexuell föreställning: att mäns erektion är nödvändig för att det ska finnas ett sexliv.

››Sex på äldre dagar handlar om mer än erektion.‹‹

Oftast när mäns sexualitet diskuteras så hamnar fokus på potensen. Inte minst kring äldres sexualitet ses problem med erektionen som ett hinder för ett fortsatt aktivt sexliv. Att en gubbe är någon som är impotent är också en syn som dominerat större delen av 1900-talet. Svenskans uttryck ”åldersimpotens” pekar ut relationen mellan mäns potens och ålder. Uppfattningen har även varit att äldre är asexuella, för vem kan tänka sig farmor eller morfar ha sex? Men talar man med äldre män själva blir bilden en annan.

På 1990-talet stormade det lilla blå viagra-pillret in på marknaden och plötsligt var sambandet mellan att bli äldre och att få erektionsproblem inte lika given. Uppfattningen att äldre skulle sakna intresse för sex har dessutom blivit allt mer ifrågasatt. Med en generation 40-talister som blir äldre med bättre hälsa och mer tillgångar har begreppet ”positivt åldrande” fått fotfäste inom både åldrandeforskning och mediernas skildringar. Bland äldres aktiviteter, där alltifrån resor, shopping och sport kan ingå, blir också sex en viktig del. Men denna nya bild av äldres sexualitet, och i synnerhet äldre mäns, är inte oproblematisk. Den starka fokusen på mäns erektionsförmåga gör att sex och ett lyckat sexliv likställs med att kunna få stånd.

Men så enkelt är det förstås inte. Sex på äldre dagar handlar om mer än erektion.

››Det är inte som förr i världen‹‹
2007-2009 intervjuade jag 16 män mellan 66-87 år om kropp och sexualitet på äldre dagar. De identifierar sig alla som heterosexuella. Över en massa kaffe och en hel del kakor pratade vi om sexualitet, impotens och lust. När jag frågar vad som är viktigt i sexualiteten är det ett särskilt ord som återkommer: närhet. Närhet betyder en mängd olika saker för männen jag pratat med, men gemensamt är hur närhet representerar en omförhandling och en riktning mot annat sex än enbart samlag. En sexualitet som får ta tid – där ståndet inte är självklart – blir inte nödvändigtvis något negativt. Nore, 77:

– Det förändras ju, det är väl så för alla äldre par. Det blir torrare och mannen har svårare att få erektion, så det är liksom inte bara som förr i världen. Och det är väl kanske bra, på nåt sätt för då blir det en annan teknik. Man måste ju röra vid varandra på ett annat sätt och så där, jag applicerar glidmedel.

››Han tycker om att se sin fru naken, hur han smeker henne, även om det inte leder till orgasm, hur de ligger och känner värmen av varandras kroppar och stryker varandra på ryggen.‹‹

För Nore handlar sex på äldre dagar om andra tekniker, nya sätt. Men också om att upptäcka kroppen igen, något som känns igen bland andra av de intervjuade. Plötsligt blir hela kroppen en del av sexet på ett annat sätt. I synnerhet hennes kropp, att smeka och känna beskrivs som inslag som får större roll. Man känner hela kroppen istället, menar någon. En annan säger sig ha upptäckt hur kvinnor gillar när man ”kysser brösten”. Många av männen uttrycker vikten av att tillfredställa sin partner. Fokus på hennes njutning behöver emellertid inte handla om ett självuppoffrande, utan kan också ses som ett sätt för män att skapa manlighet, att framstå som önskvärda sexpartners. Även om det är kvinnors kroppar som står i centrum när män talar om ”att känna kroppen” kan man även i dessa berättelser ana hur också männen själva börjar betrakta sina kroppar som sexuella på nya sätt. Lars, 74, som genomgått en hormonbehandling för prostatacancer, beskriver hur han börjat utveckla bröst och hur han uppfattar detta som ”jättepinsamt” och ”ett slag mot manligheten”. Men han kommer att ändra uppfattning då han inser att när hans fru tar på dem tycker hon att de är ”sexiga, mjuka och sensuella”.

Viktigast är närhet
Begreppet ”närhet” som många av de intervjuade männen använder, kan både innebära något potentiellt sexuellt och något som inte är sexuellt. Owe, 84, säger att han inte känner behov av att ha sex längre, att det är något som hör till ungdomen. Samtidigt blir det tydligt att det är framförallt samlag som han inte längre känner lust till, för han berättar historier som vittnar om lust och sexualitet. Hur han tycker om att se sin fru naken, hur han smeker henne, även om det inte leder till orgasm, hur de ligger och känner värmen av varandras kroppar och stryker varandra på ryggen. Owe berättar också om hur hans fru innan han lämnar hennes säng på morgonen brukar ”känna efter och hälsa på min gamla [snopp]” och att detta är något som ger en ”skön känsla” och är ett sätt att hålla kontakten mellan dem. Den här typen av närhet är något som kan förstås både som en del av sexualiteten, och som något annat. Vare sig man inte vill eller inte kan ha samlag blir ”närhet” en omförhandling av innebörder av sex för äldre män. En omförhandling som många gånger beskrivs som positiv eftersom sexet som bygger på närhet har en öppnare form. Ibland leder det till upphetsning, ibland inte. Ibland leder det till orgasm, ibland inte.

Att påstå att äldre män inte är brydda av erektionsproblem vore felaktigt. Flertalet av de intervjuade männen uttrycker oro över sin erektionsförmåga, att inte kunna vara nog för sin partner trots att de kanske funnit andra tillfredställande sexuella praktiker tillsammans. Manligheten är en springande punkt, som en 76-årig man säger till mig om att inte få stånd:

– Hon vill ju ha en man!

Manligheten kanske visserligen har stor investering i potens. Och erektion ses ofta som viktig i heterosexuellt sex. Men äldre mäns egna berättelser om sex och sexualitet bildar också en välkommen motbild.

Text: Linn Sandberg


Läs mer

Läs hela avhandlingen här

Läs mer om äldre och sex

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?