Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Äldre söker lust

Äldre kvinnor startar inte nya sexuella relationer i samma utsträckning som äldre män. Om orsakerna bakom detta skriver Marianne Göthberg och Eva Hedlund, sexualrådgivare och psykoterapeut, i den nya boken Om kärlek (Prisma). I kapitlet ”Jag är ju inte ung precis, men går det att fråga i alla fall” analyserar de sin mångåriga erfarenhet av att jobba med äldre och sex på RFSU-kliniken. Ottar ställde några frågor till Marianne Göthberg med anledning av den nya boken.

Varför tvekar äldre kvinnor att starta nya sexuella relationer?
– Hon kan ha blivit änka och med en ny partner känner hon sig otrogen. Hon kanske vill bevara hans minne. Tidigare besvikelser och frustrationer kan också påverka. ”Det får vara för min del, jag blir ändå inte tillfredställd”, som en kvinna sa. Men kvinnor har flera sociala kontakten än män så det kan vara enklare för dem att leva ensamma.

Har äldre kvinnor mindre lust än äldre män i samma ålder?
– Nej, jag tror inte det är så. Men lusten påverkas av hur man ser på sig själv liksom attityden till äldre i samhället. Åldersförändringar, rynkor, häng kan minska den sexuella självkänslan. Enligt Anna Mohr, hälsoupplysare på RFSL, förlorar inte en lesbisk kvinna sin attraktionskraft på samma sätt.

Vilka problem möter ni hos äldre som kontaktar RFSU?
– Ett äldre par kan ha dåliga kunskaper om hur kroppen förändras och hur man då kan bli tillfredsställd, exempelvis med tekniska hjälpmedel som massageapparat. De som söker hjälp har en önskan om att bejaka sin sexlust. Men också äldre nya par söker för att få sexlivet att fungera. Det som förvånar är att det går lätt att prata med äldre om sex fast de inte varit vana att tala om det.

Är bristen på nya partners ett problem?
– Nej, vanligare är att de som kommer har träffat en ny. Men de kan vara oroade över saker som: ”tycker han att jag är ful, får jag behålla honom”, eller ”kommer hon att vilja vara ihop med mig när jag har problem med erektionen”.

Varför är det viktigt med äldre och sex?
– Den sexuella lusten och förmågan till förälskelse upphör inte med åldern. Man kan drabbas av kroppsliga sjukdomar, förmågan kan avta, men lusten finns kvar.

Vilket råd vill ni ge äldre?
– Ge inte upp lusten, sök råd om det finns frågor. Äldre tror ibland att rådgivning endast är för yngre, så är det inte.

Ylva Bergman

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.