Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Lesbisk fråntogs vårdnad i Chile – internationell domstol avgör

Som lesbisk förklarades den chilenska domaren Karen Atala olämplig som mor – och förlorade vårdnaden om barnen. Nu är fallet uppe på internationell nivå.

När Karen Atala och hennes ex-man valde att separera hade de varit gifta i nio år och fått tre döttrar tillsammans. När Karen Atala kom ut som lesbisk valde ex-mannen att anmäla Atala för att ha negligerat döttrarna på grund av sin sexuella läggning, och krävde ensam vårdnad. En utdragen rättsprocess påbörjades och år 2004 dömde högsta domstolen i Chile till mannens fördel med argument som syftade på risken för att barnen skulle få psykiska och känslomässiga störningar på grund av Atalas val av partner och bristen på en fadersgestalt.

Atala valde då att ta fallet till den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IAHCR), och 2009 drog kommissionen slutsatsen att den chilenska regeringen hade kränkt de mänskliga rättigheterna och krävde att Atala skulle återfå vårdnaden om sina döttrar. Utslaget rekommenderar också att Chile ska införa en lagstiftning mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Men sedan dess har inget lagförslag lagts fram, därför är fallet uppe i IAHCR på nytt. Ett domslut till Atalas fördel anses på sikt kunna leda till lagar mot diskriminering mot HBT-personer i flera länder i Latinamerika.

Text: Emma Lundberg

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.