Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Lesbisk fråntogs vårdnad i Chile – internationell domstol avgör

Som lesbisk förklarades den chilenska domaren Karen Atala olämplig som mor – och förlorade vårdnaden om barnen. Nu är fallet uppe på internationell nivå.

När Karen Atala och hennes ex-man valde att separera hade de varit gifta i nio år och fått tre döttrar tillsammans. När Karen Atala kom ut som lesbisk valde ex-mannen att anmäla Atala för att ha negligerat döttrarna på grund av sin sexuella läggning, och krävde ensam vårdnad. En utdragen rättsprocess påbörjades och år 2004 dömde högsta domstolen i Chile till mannens fördel med argument som syftade på risken för att barnen skulle få psykiska och känslomässiga störningar på grund av Atalas val av partner och bristen på en fadersgestalt.

Atala valde då att ta fallet till den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IAHCR), och 2009 drog kommissionen slutsatsen att den chilenska regeringen hade kränkt de mänskliga rättigheterna och krävde att Atala skulle återfå vårdnaden om sina döttrar. Utslaget rekommenderar också att Chile ska införa en lagstiftning mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Men sedan dess har inget lagförslag lagts fram, därför är fallet uppe i IAHCR på nytt. Ett domslut till Atalas fördel anses på sikt kunna leda till lagar mot diskriminering mot HBT-personer i flera länder i Latinamerika.

Text: Emma Lundberg

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?