Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Lifehacks för monos!

För dem som inte lever flersamt finns mycket att lära från dem som gör det. Ottar listar de bästa tipsen!

1. DEFINIERA RELATIONEN

— Det viktigaste är att prata och inte ha outtalade förväntningar på varandra, säger Magnus, 35 år, som just nu är singel men normalt säger att han »gör poly« och inte vill ha monogama relationer.

— Monomänniskor kan säga »min pojkvän gjorde så här, visst gjorde han fel?« Men vad som är rätt och fel måste ju ni komma överens om. Om du inte uttalar dina förväntningar så kan du inte förvänta dig att den andra ska känna till dem.

Många ser en öppen och rak kommunikation som utmärkande för flersamhet. Den som bygger sin egen relationsform tvingas till samtal och förhandlingar om vad som ingår. Men samtal gynnar vilken relation som helst och kan förebygga problem.

2. HANTERA SVARTSJUKA

De flesta har någon gång upplevt svartsjuka, oavsett typ av relation. En del projicerar den på partnern och vill att hen ändrar sitt beteende. Andra spionerar och kontrollerar för att lugna sig, oftast med motsatt effekt. Andra känner skuld och försöker förneka sina känslor. Flersamma tenderar att försöka se konstruktivt på svartsjuka

—Det finns en anledning till att man är svartsjuk: Vi har ju kulturellt lärt oss det, säger Irene Kramer, 31 år.

Hon ser sig som polyamorös men har just nu inga andra relationer än med sin sambo, som i sin tur dejtar flera andra.

— I stället för att bli arg om han träffar någon och jag känner mig svartsjuk så sätter jag mig i soffan och tänker: Varför känner jag så här? Jo, han har jobbat mycket på sistone och inte tillbringat tid med mig, och nu tillbringar han tid med någon annan. Jag känner mig försummad. Då kan jag prata med honom om det och vi kan lösa det, säger hon.

Frågor om svartsjuka kommer ofta till RFSU:s fria relationsgrupp från nya medlemmar eller utomstående, berättar projektledaren Sofie Lyhammar.

— Vissa vill försöka definiera och förstå varifrån den kommer, men vi konstaterar bara att den typen av känslor finns. Frågan är hur vi hanterar dem, säger hon.

LÄS OCKSÅ Flersamt på flera sätt!

3. SÄKRARE SEX

— Monogama måste lära sig att vara mer ärliga. Ickemonogama är mycket bättre på att prata om sin sexuella hälsa. De är också mer vana att använda kondom, säger Rita.

Bild: Nathalie Ruejas
Bild: Nathalie Ruejas
Flera studier ger henne rätt. Flersamma använder oftare kondom och testar sig för könssjukdomar, enligt en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of sexual medicine 2015. Trots fler sexpartners har de inte fler sexuellt överförbara sjukdomar.

Och när monogama vänstrar — för det gör de — så är de betydligt sämre än flersamma på att skydda sig, enligt en studie från 2012 i samma tidskrift. Och de berättar inte för sina partners om riskerna de utsätter dem för.

Text Kinga Sandén, frilansjournalist

Bild Nathalie Ruejas

LÄS OCKSÅ Flersamt på flera sätt!


Läs mer

LÄS OCKSÅ Flersamt på flera sätt!

Är jag poly eller bara en skitstövel?

Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?