Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Love is in the ögonblick

Love is in the Air. Prinsessbröllopet har som vi vet fått medierna att gå i tokspinn. På hbt-festivalen i Göteborg i maj var finalen ett bröllop på Götaplatsen. Niclas Wahlgren och Laila Bagge fick supersponsring på sitt »kändisbröllop«. Och Ottars ena formgivare Daniel Fagerström ska gifta sig. Grattis! Sommaren kommer att bli alla bröllopsfixares dröm, för när Dagens Nyheter gör reportage om en bröllopskoordinator är trenden ett faktum här i USA (förlåt Schweden). Är det bara Ottars redaktörer som lever kvar i oheliga allianser?

Men ett kan vi konstatera, efter några år på denna jordeyta, att när man är som kärast är det inte helt ovanligt att det plötsligt dyker upp en massa nya snyggingar, eller gamla ex för den delen. Man går där nykär och pirrandes och så dröser plötsligt inviterna in. Vid baren står någon stjärnögd, eller så möts man i rulltrappan en disig morgon, eller så uppstår kemi på träningen mitt bland alla deffade fräschingar.

Man går där nykär och pirrandes och så dröser plötsligt inviterna in.

Enligt en studie som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology tar det bara en halv sekund att avgöra om någon är en potentiell partner. Love is in the ögonblick med andra ord. Så vad gör man då som nykär med alla dessa möjliga lovers som dyker upp. Tar ögonblicket på allvar, slår till, eller minns man alla ensamma kvällar med en påse nudlar framför tv-serien Kvinnofängelset, vänder på klacken och går hem? Och var fanns de när man verkligen behövde dem! Ser man dem bara för att man måste gardera sig utifall att det finns någon bättre där ute? Eller är det så att lycklig får mer. Snygg blir rik. Älskad blir ännu mer älskad. Är det lagen om alltings jävlighet?

Sommarens Ottar axlar som motvikt till bröllopslyckan tyngre artiklar om sexuella övergrepp, bland annat ett rysningsframkallande reportage av det danska stjärnskottet Thomas Aue Sobol (sid 30). Men framförallt har vi velat fokusera på tiden efter brotten och övergreppen. Det finns inga enkla svar om hur man går vidare, och på något vis är vi alla överlevare, med eller utan sexualbrott bakom oss. Vi släpar vårt bagage och hoppas på bättring, och vem vet – kanske finns kärleken därute i sommargrönskan.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2010)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?