Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Mamma på pappas nåder

I USA blir fyra av tio flickor gravida minst en gång innan de fyller tjugo. Landet har också västvärldens i särklass högsta antal unga mammor. Nittonåriga Brandy Deslo från Missouri är en av dem som valde att behålla sitt barn. ”Jag håller med Bush om att abort är fel, det är att säga nej till livet”, säger hon.

– Sånt sysslar vi inte med i familjen Deslo, ropar hennes pappa Gary från köket, när han hör att vi pratar om abort. Inte för att han är särskilt religiös, men han värdesätter det han kallar hög moral och vill lära sin dotter att stå för sina misstag.

Det är Brandys pappa som försörjer henne. Utan honom skulle hon inte klara sig länge på de 250 dollar i månaden som hon får i barnbidrag från staten. Trailern de bor i ligger en bra bit utanför St. Louis, längst in på en väg dit folk sällan har några ärenden. Grannarnas hundar skäller på främlingar, men känner igen Brandys stora pickup som hon fick av Gary när hon körde sönder sin förra bil.

Det gäller att hålla sig väl med pappa. Han betalar räkningar, köper mat och låter henne bo gratis.

De kvällar då Gary tagit sig en öl för mycket är de svåraste, diskussionerna blir långa och aggressiva och fula ord flyger genom luften. Gary litar inte på sin dotter sedan hon blev med barn. Han är misstänksam mot hennes manliga vänner, vet vad killar i den åldern har i tankarna.

Brandy menar att hon har varit oansvarig, men det har blivit ändring nu. När Christian föddes för ett halvår sedan fick hon någon annan än sig själv att tänka på. Hon har slutat med droger, är trött på de vänner som slösar bort sina dagar framför tv:n. Nu har hon skaffat sig ambitioner; om en månad börjar hon läsa en fyraårig utbildning i juridik på college. Det blir tufft. Hon har alltid haft svårt att hålla fast vid saker – levt i nuet, tröttnat fort – men detta ska hon klara.

– Jag kan inte strunta i Christian. Jag måste tänka på honom i första hand, för det finns ingen annan som gör det, säger hon.

—–

Förhållandet med Christians sjuttonårige pappa Jason var på upphällningen redan när Brandy upptäckte att hon var gravid. Ett tag övervägde de att adoptera bort barnet som en utväg från ansvaret, men det kändes inte rätt. Det var inte första gången, Brandy hade redan haft ett missfall. Ändå struntade hon i preventivmedel.

– Så här i efterhand tror jag att jag innerst inne ville bli gravid igen, säger Brandy. Jag ville ge mitt liv en större mening, en alldeles egen liten människa som älskar mig över allt annat och som alltid kommer att behöva mig.

Cindy Barkman är sjuksköterska på organisationen Nurses for Newborns. Hon säger att det är vanligt att unga flickor skaffar barn just för att de längtar efter att fylla sina liv med någon att ta hand om. Särskilt i de lägre samhällsklasserna, där ambitionsnivån är låg vad gäller jobb och utbildning.

– Barn är viktigare än karriär. Många ser ingen anledning att satsa de dyra pengarna på abort, säger Cindy Barkman.

Genom sin organisation besöker hon Brandy en gång i månaden. Hon väger och mäter Christian, tar med sig leksaker och bröstmjölksersättning när Brandy inte har råd. Varje dag träffar Cindy Barkman ett flertal förstagångsmammor, de flesta tonåringar. Det är inte ofta hon stöter på fall där barnet har varit planerat; många av flickorna har blivit gravida i brist på preventivmedel.

Abort är än så länge lagligt i Missouri, men det blir allt glesare mellan klinikerna. Bushadministrationens minskade bidrag och kyrkans tro på liv från befruktningsögonblicket gör att färre läkare vill utföra aborter.

– Jag vet flera som har åkt över floden och gjort det, eftersom lagarna är mer generösa i Illinois. Men det är dyrt, jag tror att en abort kostar ungefär femhundra dollar, säger Brandy.

Ytterligare en anledning till det höga antalet tonårsgraviditeter är skolornas vinklade sexualundervisning. Under de senaste åren har regeringen satsat resurser på att stödja så kallade kyskhetskampanjer, där målet är att alla gymnasier endast ska undervisa avhållsamhet från sex. Om en skola väljer att inte informera om preventivmedel finns det bidrag att hämta.

—–

Lorien Carter arbetar med gravida tonåringar på Barnes-Jewish Hospital i St. Louis. Hon uppskattar att ungefär 75 procent av skolorna i delstaten enbart förespråkar avhållsamhet.

– Sex före äktenskapet betraktas som förkastligt. Många tror att ungdomar skulle ha ohämmat sex om de fick information om preventivmedel. Därför pratar man inte om det ens inom familjen. Sexualitet är ett tabubelagt ämne och många vuxna låtsas som om det inte existerar. Det är inte konstigt att unga flickor blir med barn när de inte är informerade om konsekvenserna av oskyddat sex, säger Lorien Carter.

Brandy Deslo är alltså inget undantag, hon har många vänner som fått barn tidigt. Trots det känner hon sig ofta ensam. Vännerna gullar gärna med Christian när de träffas. Men de behöver aldrig bry sig om blöjbyten och mattider. De kan vara ute sent och ha baksmälla dagen efter utan att det spelar någon roll.

Denna lördagskväll är det tomt på ungdomar i området. Alla i Brandys ålder har gått på skoldans i slipsar och långklänningar. Alla utom hon, som åker hem och lägger Christian istället. Nu kan hon passa på att ta igen lite förlorad sömn. Brandy har sovit dåligt hela veckan, Christian har något slags öroninflammation.

– Det är inte så jävla lätt! Ibland orkar jag bara inte bry mig. Då får han helt enkelt ligga där och skrika ett tag.

Som tur är har Christians farföräldrar börjat passa sitt barnbarn varje fredag. Kanske som kompensation för att Jason själv sällan tar initiativ att träffa sin son.

– Det var inte Jason som ville ha barn. Jag visste från början att han inte skulle bry sig, säger Brandy.

– Jag tar hand om mitt barn ensam. Det är svårt, men det funkar. Jag ångrar mig inte.

Moa Karlberg

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2005)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.