Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

››Man blir lite röd i ansiktet‹‹

Hallå där Anna Vnuk, hyllad dansare och koreograf, som nu sätter upp ”Kött” på Backa Teater i Göteborg, en föreställning om själens allra innersta längtan.

Vad är ”Kött”?
– Det är en mjukshow om sex, men i mitt kontrakt står det ”musikdramatisk pjäs” och föreställningen är en blandning av dans, teater och sång. Bland de återkommande karaktärerna syns bland annat killen som ville stimulera klitoris, paret som försöker ringa varandra utan att lyckas och en tjejtrio som förfasar sig över storleken.

– Showen har två dimensioner, en ”köttig” som handlar om hur man gör när man har sex och en själslig som handlar om längtan. Det är där dansen kommer in. Med dans kan man uttrycka känslor som är svåra att prata om.

››Sexualupplysning är viktigt och personligen tycker jag att RFSU är bra, men med konsten kan man säga lite mer.‹‹Anna Vnuk

Vad vill du förmedla med föreställningen?
– Det är ett stort steg att visa vad man vill när det handlar om sex. Det är svårt att ens veta vad man vill. Resultatet blir att man försöker leva upp till en mall som är ganska själlös, uppbyggd av torr sexualupplysning eller inspirerad av porr. Alltså, förstå mig rätt, sexualupplysning är viktigt och personligen tycker jag att RFSU är bra, men med konsten kan man säga lite mer. Jag vill synliggöra människan i det hela. Vara som en bra morsa som berättar om sex utan pekpinnar, som peppar istället.

Vad har arbetet med showen gett dig?
– Mycket. Jag har lärt mig mycket om mig själv. Inför arbetet åkte jag till Malaga med nio väninnor och där pepprade jag dem med konkreta frågor om sex. Det visade sig att sådant som jag trodde var personligt, alltså sådant som bara stämde in på mig, var ganska allmängiltigt. Det stärkte mig.

– Under arbetets gång har jag också tagit mig tid att tänka över hur jag vill ha det. Sex är ju en ständig resa som förändras med livet. Därför tror jag att ”Kött” är en show även för vuxna, det är inte bara ungdomar som funderar, eller behöver fundera, över detta.

Är sex ett svårt ämne att ta upp på teatern?
– Egentligen inte svårare än något annat. När det handlar om drama blir alla ämnen känsliga. Men visst är det delikat att prata om sex och vi har funderat mycket över tonläget. Och det är ju lite pinigt att snacka sex, man blir lite röd i ansiktet ibland.

Linda Kling
Foto: Jonas Kündig

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.