Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Mer design – Mindre sex

Medelklassen knaprar piller och bränner ut sig för att ha råd att inreda med stil. Till vilken lycka? Eller är det som författaren Ann Söderlund påstått: Ju mer perfekt hem – desto mindre fart mellan lakanen? Ottar frågar fyra experter.

››Den enda verkliga lösning jag har kommit fram till är kollektivt boende. En modern form av storfamilj.‹‹

11-soderlund.jpg

Vem?

Ann Söderlund, krönikör, programledare och författare. Gav i början av 2011 ut självbiografiska boken Men vi knullar ju ändå inte.

Har man bättre sex i ett perfekt stajlat hem?

– Nej. Jag har ju en tes att det är tvärtom. De glasartade blickarna man kan se: Har vi verkligen råd med det här? Och det tar så otroligt mycket tid. Kontrollbehovet sitter i: Man ligger och håller in magen, är för stressad för att få orgasm. Men det finns en gräns åt andra hållet också, det är inte som att man blir kåt i en lumplada. Lagom piffat, bohemiskt och mycket värmeljus – det tror jag på.

Varför har denna inredningslivsstil blivit ett sådant ideal?

– Jag får för mig att det inte ser ut så här en timme utanför Stockholm. Mycket handlar om medelklassens dröm om ett ännu flådigare liv tror jag. Men hela samhället har en pinne i röven. Man räcker inte till någonstans. Att ha fint hemma blir ett sätt att kompensera väldigt mycket.

Hur ska man få till det som småbarnsförälder? Med »bolibompasex «? Eller vad måste till?

– Tolerans. Och mer barnvakt. Den enda verkliga lösning jag har kommit fram till är kollektivt boende. En modern form av storfamiljer där man hjälps åt och ger varandra lite tid, en helg eller några kvällar i månaden. Sedan får man nog också inse att det finns perioder när snabbisar är det man har. Ligger man med varandra är man mycket trevligare när det visar sig att tvätten inte har blivit tvättad.

…………………………………………………………………………………………………………………..

››Allt handlar om prestation och status numera. Sexuella problem är nog mycket, mycket vanligare än man tror.‹‹

11-jonsson.jpg

Vem?

Mats Jonsson, serietecknare. Aktuell med Mats kamp, där han i svart-på-vitt skildrar de första åren som förälder i ett karriäristiskt Stockholm.

Har man bättre sex i ett perfekt stajlat hem?

– Det perfekta hemmet är nog oftare kompensation för uteblivet sex. Överdriven städning är ångestdämpning på samma sätt som alkohol, träning, shopping, pokersajter eller godis kan vara. »Jag är en usel älskare, så jag kan i alla fall se till att det är rent och fint hemma.« Det låter sjukt, men Sverige 2011 är inte direkt någon frisk plats.

Varför har denna inredningslivsstil blivit ett sådant ideal?

– Allt handlar om prestation och status numera. När alla veckans tusen saker är undanstökade och man ligger där i ett famntag på lördagskvällen kan det bli så att alla krav, alla ens roller, allt dåligt samvete för allt man inte gjort, ligger som ett stort, kompakt tryck över en. Man känner sig värdelös, och då måste man kompensera för det på alla andra plan i livet, och så snurrar ekorrhjulet allt fortare. Sexuella problem är nog mycket, mycket vanligare än man tror. Att det är något man inte vågar tala om ens i vår bloggande, twittrande och facebookande tid förstärker skammen och det dåliga samvetet.

Hur ska man få till det som småbarnsförälder? Med »bolibompasex «? Eller vad måste till?

– Ordet »bolibompasex« tycker jag är motbjudande. Jag förstår ju vad som menas, men det låter onekligen som att man ska ha sex medan man ser på Bolibompa. Det finns så klart ingen patentlösning. Men vänskap, förståelse och jämställdhet är viktigt. Att man hjälps åt i stället för att konkurrera om egentid. Förhållanden som främst bygger på sex och klassiska könsroller har nog mycket sämre odds att överleva småbarnsåren.

…………………………………………………………………………………………………………………..

››Mer schemaläggning! Man kan inte vänta på att man ska känna sig sexig en fredagskväll eller tisdagsmorgon.‹‹

11-jonna.jpg

Vem?

Jonna Nordenskiöld, dramatiker och regissör. Aktuell med Blev det inte mer än så här, om två djupt 40-årskrisande par, på Stockholms stadsteater.

Har man bättre sex i ett perfekt stajlat hem?

– Det tror jag inte. För vissa kan nog status vara sexigt, där finns ett samband. Men alla krav tror jag är ett hot mot sexlivet. Inte minst kraven som finns på sexet i sig, det står överallt attman ska vara uppfinningsrik och trendig på samma sätt som när det gäller inredning. Det påverkar.

Varför har denna inredningslivsstil blivit ett sådant ideal?

– Jag är fel person att svara. Jag har faktiskt släppt det helt. Det är enda sättet att hinna prata med sina barn. Folk får komma hem till oss för att de tycker om oss och för att min man är jättebra på att laga mat, inte för att vi har doftljus och snygga möbler. Om jag hade ett rent och fräscht hem skulle det synas hur skrynklig jag själv är också, tänker jag. Efter 40 har jagsänkt kraven på mig själv. Tidigare har jag tampats mycket mer med att det har varit stökigt – det har varit mitt ansvar har jag känt, som kvinna – men inte längre.

Hur ska man få till det som småbarnsförälder? Med »bolibompasex «? Eller vad måste till?

– Man kan inte vänta på ingivelsen – man får bara börja. Tanken på sex är kanske inte så kul bland alla andra måsten, men när man väl sätter i gång – så är det roligt. Så mer schemaläggning! Man kan inte vänta på att man ska känna sig sexig en fredagskväll eller tisdagsmorgon.

…………………………………………………………………………………………………………………..

››Jag gillar inte att regeringen använder våra gemensamma ekonomiska medel till att göra medelklasshemmen renare.‹‹

11-lotta.jpg

Vem?

Lotta Sjöberg, illustratör och författare. Aktuell med »antihusmorspraktikan« Family living: Den ostädade sanningen som även finns som Facebooksida, där småbarnsföräldrar delar bilder på kök fulla av disk och mögliga makaroner..

Har man bättre sex i ett perfekt stajlat hem?

– Nej. Om man känner krav på sig att hålla ordning för att duga inför andra, så ser man på sig själv utifrån. Sex blir som bäst för den som lever utifrån ett inifrånperspektiv. Att släppa in någon isitt nakna vardagsstök är i sig en intim handling.

Varför har denna inredningslivsstil blivit ett sådant ideal?

– Man blir inte lyckligare av stök. Men man blir inte lyckligare av att ha det städat heller. Jag övar mig medvetet på att stå ut med stöket hemma, för att vidga min toleransgräns. Vi städar hälftenså mycket som för ett par år sedan, och jag har fått mer tid över till annat som gör mig gladare. Visst kan man beställa städning, om man kan känna sig bekväm med att någon annan tar hand om ens skit. Men jag gillar inte att regeringen använder våra gemensamma ekonomiska medel till att göra medelklasshemmen renare. RUT och ROT ger signaler om att det är viktigt att vi har det fint hemma. Inte bara mäklare, tidningar, banker och producenter vill att vi piffar våra hem. Staten vill det också. Solidaritet är i dag att köpa, köpa, köpa och hålla i gång konsumtionskarusellen.

Hur ska man få till det som småbarnsförälder? Med »bolibompasex «? Eller vad måste till?

– Bolibompasex fungerar bäst på lördagsmorgnar, när barnen går upp tidigt och fastnar framför tv:n. Annars är frilanslivet att rekommendera. Att jobba hemma bägge två ibland, i lugn och ro.

Text: Jenny Damberg, frilansjournalist

Den här texten publicerades i Ottar #4 2011. Läs hela numret – beställ här!

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?