Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

››Min roman sätter hela Sverige på pottkanten‹‹

Hallå där… Arkan Asaad, som har skrivit romanen Stjärnlösa nätter, om en kille blir bortgift mot sin vilja – något som Arkan själv blev som 19-åring.

Var det plågsamt att skriva boken?
– I början var det ganska svårt och jag försökte göra allt för att hålla mig själv utanför. Men jag insåg att jag satte käppar i mina egna hjul, och att jag var tvungen att vara ärlig om det skulle fungera.

Hur självbiografisk är boken?
– Jag skriver om en kille som heter Amàr, och vad han går igenom. Men jag har inspirerats av mitt eget liv och händelseförloppet kring att bli bortgift är detsamma vem det än handlar om. Det är så här det går till.

››Synen på utländska killar är att de har mer frihet än utländska tjejer, men det är inte så. När barnet väl får höra att ”det är dags att gifta sig” så finns det ingenting att sätta emot.‹‹ Arkan Asaad

När det pratas om hedersförtryck handlar det nästan alltid om tjejer – varför är det så?
– Det är så tragiskt att du måste ställa den frågan. Vi har varit så fördomsfulla att vi har skapat en falsk bild av vad heder och bortgifte är, och missat en jättestor grupp av pojkar.

Handlar det om att killar ”ska” vara starkare än tjejer?
– Synen på utländska killar är att de har mer frihet än utländska tjejer, men det är inte så. När barnet väl får höra att ”det är dags att gifta sig” så finns det ingenting att sätta emot. Det är möjligt att killar har lite mer röst, men man försätter både flickor och pojkar i en väldigt svår situation.

– Det känns nästan som att min roman sätter hela Sverige på pottkanten, folk blir verkligen träffade i hjärtat av det jag berättar.

Du har försonats med din familj, men hur kan man hjälpa de som blir utstötta eller hotade?
– Det måste finnas ett skyddsnät för alla de som inte är så lyckligt lottade som jag blev till slut. Sedan måste vi börja jobba med information om det här i skolan och gå på djupet med hur olika kulturer fungerar.

Har du fler böcker på gång?
– Jag håller på att färdigställa min andra roman, som faktiskt är ett samarbete med min far. Det kommer att bli en prequel till Stjärnlösa nätter och utspelar sig 30 år tidigare. Jag älskar varenda stund som jag sitter och skriver.

– Det är så nytt för min pappa också, som har varit stängd mot allting tidigare. Men nu har han börjat ringa mig och frågar om inte jag ska komma och intervjua honom! Det är en happy ending för oss.

Text: Kristina Lindquist
Bild: Andreas Apell


Läs mer

Mer om heder på heder.nu

Mer om heder på umo.se

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.