Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Moraliska korsfarare och befriande könsnormer

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #3 2013.

HUVUDVÄRK

RUGGIGT I RYSSLAND

Parlamentsledamoten Jelena Mizulina, även kallad Putins nya »moraliska korsfarare«, har inte bara profilerat sig genom att inskränka hbtq-personers rättigheter och lägga förslag om skatt på skilsmässa, nu är aborträtten i kikarsiktet. I ett första steg vill hon skärpa straffen kring illegala aborter och läkemedelsklassa dagen efter-piller.

ORGASM

NORMLÖST PÅ SCENEN

Allt på scenen är inte manliga geniers medelklassfantasier. Redan nu kan vi se Jenny Andreassons uppsättning av Lillian Hellmans De oskyldiga — en pjäs om kvävande normer som med sitt lesbiska tema förbjöds på sina håll när den kom 1931. Som om detta inte vore nog så sätter Unga Dramaten/Elverket efter årsskiftet upp en ny pjäs av Liv Strömquist på temat kärlek och feminism. Ja tack, säger redaktionen!

HUVUDVÄRK

SAKNAT SYSKON

Beskedet kom precis efter att förra numret kommit från tryckpressen — RFSL:s utmärkta tidning Kom Ut läggs på is på obestämd tid. Brist på pengar (läs: kapade organisationsbidrag) är orsaken. Kom ut är Ottars kära’‘ systertidning — någon att tävla med och komplettera — det vore oacceptabelt sorgligt om den försvann för gott.

/Redaktionen

Beställ senaste numret av Ottar här!

Fler artiklar

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.

Krönika

Det finns ingen återvändo

Professor Mohammad Fazlhashemi om hur den feministiska revolutionen i Iran banar väg för frigörelsen.