Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Motormästare

I bioaktuella dokumentärfilmen Ouaga Girls följer Theresa Traore Dahlberg åtta unga kvinnor som utbildar sig till bilmekaniker på en skola i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Du har tidigare gjort dokumentären Taxi Sister om en kvinnlig taxichaufför i Senegals huvudstad Dakar. Varför gör du den här filmen nu?

— Det är lätt att göra kopplingen till bilar, men det är inte det som är grejen. Jag ville göra en film om tonåringar och fick tips om den här skolan, som jag fastnade för. De som går där har inte själva valt det, utan hamnat där eftersom de har varit tvungna att hoppa av den vanliga skolan. Några för att de blivit gravida, andra har haft problem i familjen eller ekonomiska problem.

»Tanken är att kvinnor ska kunna axla mansdominerade yrkesroller, och inte vara beroende av en man för sin försörjning.«

Bilmekanikerskolan grundades på 1990-talet av en grupp lärare. Vad är idén bakom utbildningen?

— Det är ett feministiskt initiativ i grunden. Tanken är att kvinnor ska kunna axla mansdominerade yrkesroller, och inte vara beroende av en man för sin försörjning. Men tjejerna som går där har inte själva tagit något beslut att vara pionjärer, eller gå mot strömmen. De håller på att ta reda på vilka de är, och det är inte så lätt. De var 22 i klassen när de började, men bara åtta kvar när de går ut.

Hur ser arbetsmarknaden för kvinnliga bilmekar i Burkina Faso ut?

— Det finns vissa garage som vägrar ta emot tjejer, men skolan hjälper till att ordna praktik och det brukar ge jobb.

På en fransklektion i filmen börjar läraren föreläsa om vikten av att hålla på sig sexuellt. Hur är det med sexualundervisningen?

— På skolan har de temadagar kring ämnen som våldtäkt, våld inom hemmet och alkohol. De har också en psykolog, eftersom många av tjejerna har varit med om mycket. Franskläraren i den här scenen tycker ju att hon gör något gott, men det eleverna får göra är att läsa en text som heter Misslyckandet, som handlar om en tjej som blir gravid med en opålitlig person.

— Många av de här tjejerna har fått känna sig som misslyckanden i samhället. För mig blev det väldigt starkt att de inte ska behöva känna så. För mig är de vardagshjältar på många sätt, de är superinspirerande människor.

Jenny Damberg

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.