Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Multipel orgasm för män — går det?

Lektion 1: Baskunskap

Är inte orgasm och utlösning samma sak? Orgasm och utlösning är två olika saker, även om de av många män upplevs som samma sak eftersom de ofta uppträder samtidigt.

Lektion 2: Orgasm vs Utlösning

Vad händer i kroppen? Orgasmen är den individuella njutningskänslan, som kan förnimmas såväl i hjärnan, underlivet som i andra delar av kroppen. Orgasmen är förknippad med specifika förändringar i hjärnvågornas mönster. Utlösningen är ett par mer mekaniska processer som styrs av nervimpulser, dels blandningen av vätskor, dels de sammandragningar som leder till själva skvätten. I Kinsey-rapporten* berättas om fyra män som kunde ejakulera enbart genom att koncentrera sig på sexuella fantasier, utan beröring.

Lektion 3: Blandning

Vad är »point of no return«? Själva blandningen, eller emissionen, där den spermierika vätskan från bitestiklarna mixas med resten av satsen, sker sekunden innan sädesuttömningen. Ögonblicket kallas också »the point of no return«. Har vätskorna väl blandat sig i urinröret inför sädesuttömningen kan denna inte hållas tillbaka. Har det gått så långt spelar det ingen roll hur mycket yoga-andning du kör, vilka hemliga punkter du trycker på eller hur mycket du kniper. Du ejakulerar.

Lektion 4: Sädesuttömningen

Hur långt kommer den? Sädesuttömningen ger rytmiska muskelsammandragningar i bäckenbottenmuskulaturen som kramar om den övre delen av urinröret. Voilà – ett sprut. Ejakulationen kommer stötvis med tre till åtta skvättar med 0.8 sekunders intervall. Stötarna är kraftigast i början. Kalenderbitare som mätt hur långt satsen kan stänka, har konstaterat att 15-20 centimeter är vanligast. Sträckor upp till en meter har observerats.

Lektion 5: Multipel orgasm

Vad säger forskarna? Män kan få multipla orgasmer. Kinsey-rapporten beskrev att hälften av alla prepubertala pojkar (12 år och yngre) kunde uppleva två orgasmer i följd, och nästan en tredjedel fem eller fler orgasmer efter varandra. I en passage om vuxna män fastslås att orgasm kan ske utan sädesuttömning. Kinsey beskriver män som att de »upplever en äkta orgasm som de inte har några problem med att identifiera, även om det sker utan ejakulation«.

Lektion 6: Wham bam, thank you m’am

Var det lika skönt för dig som det var för mig? Olika strategier för att fördröja utlösningen, åtminstone tills ens partner är tillfredställd, är ett klassikt tema som ibland aktualiseras för män som ägnar sig åt penetrationssex med kvinnor. I väst finns i princip tre skolor. a) Många män tänker fokuserat på någon medlem i sittande regering. b) Sexologin rekommenderar den så kallade »start-stopp-metoden«. c) Nytt på marknaden är s.k. SSRI-preparat som ska minska känsligheten. Många sexualupplysare menar dock att detta är en heteronormativ konstruktion, som bidrar till en stereotyp syn på mannen som leverantör åt en passiv kvinna.

Lektion 7: Utanför Europa

Vad lär taoisterna? Österländska traditioner har ett annat sätt att se på frågan utlösning vs orgasm. Såväl kinesisk taoism, indisk tantra, som arabiska traditioner har utvecklat olika tekniker för att mannen ska träna upp förmågan att separera utlösning från orgasm. Målet med praktiken kan vara både att hjälpa kvinnan (om det handlar om heteropenetration) till mer långvarig njutning, att ge mannen skönare sex, eller att stärka kroppen eller anden. I Kina har man daterat beskrivningar av manliga multipla orgasmer till 2968 före Kristus. Den brittiska tabloid­pressen kan 5000 år senare inte få nog av att fråga den gamle Police-sångaren och tantrautövaren Sting, om det verkligen är sant att han har sex i åtta timmar i sträck med sin fru.

Låt stå: Genom att lära sig skilja på sädesuttömning och orgasm och därmed nå klimax utan sädesuttömning, kan även män få multipla orgasmer.

Själva orgasmen i sig verkar inte ha några negativa effekter på kåthet och erektion.

Sädesuttömningen gör att kåtheten minskar och ståndet försvinner.

* De banbrytande Kinseyrapporterna, »Sexual Behavior in the Human Male« och »Sexual Behavior in the Human Female« publicerades 1948 och 1953.

Rasmus Malm

Bild: Daniel Fagerström

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2010)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska