Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Musikhjälp, manlig blick och motade »maskulinister«

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #3 2014.

Orgasm

Musikhjälp mot hiv

Det är givetvis en god nyhet, att årets tema för Musikhjälpen är att stoppa spridningen av hiv – ett virus som varje dag smittar 6 000 personer, många av dem under 15 år. Men det går inte att komma ifrån oron att det trots allt lär bli svårare att mobilisera pengar mot en fortfarande starkt stigmatiserad sjukdom än för de senaste årens »fina« ämnen som mödradödlighet och flickors rätt till skolgång. Vi hoppas bli motbevisade!

Piskrapp

Skev blick på film

»Hon har lärt sig någonting, och hon är en kvinna nu.« Regissören François Ozons nya film Isabelle, om en tonåring som utan vidare börjar sälja sex till äldre män, är en patriarkal kalkon. Sällan har det blivit så tydligt att det är skillnad på att iscensätta den manliga blicken och på att helt enkelt flukta genom kameralinsen.

Orgasm

Feministbonanza!

Oavsett om Fi sitter i riksdagen eller inte när denna tidning kommer ut, så går partiets påverkan på samhällsdebatten 2014 i frågor om feminism och antirasism inte att underskatta. »Maskulinister« och »jämställdister« har äntligen fått stå tillbaka i debatten för progressivare tongångar, både från höger och vänster. Tack för det.

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.