Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

»Någon ville ha mig liksom«

Jonas är 23 år och kommer från en stad i övre Norrland. När han var 16 år började han sälja sex till män. Ett liv han inte är stolt över men som var hans enda utväg när familjen och skolan svikit. Till Ottar säger han att ingen kände till att han sålde sex.

»Jag kom ut hemma som 15-åring och blev då utslängd«. Min pappa sa »packa ditt pick och pack och dra åt helvete bögjävel!«. Jag stod på gatan och började använda droger. För att försörja mig var jag tvungen att sälja sex, säger Jonas, som vill vara anonym när Ottar intervjuar honom.

Han sålde sex till alla sorters män. Allt från heterosexuella medelålders familjefäder till äldre män. Det var inte svårt att få kunder.

– Det är många som säljer via eskortsidor på nätet. Eller på qruiser.se. Det finns mycket sånt där. Man får kontakt, sen förhandlar man via chatten på MSN.

Jonas säger att han från början tänkte göra det någon enstaka gång, men att det snabbt blev allt oftare.

– Det var inte bara pengar det handlade om. Jag var utkastad hemifrån och hade dålig kontakt med vuxna. Det kändes bra att få bekräftelse. Någon ville ha mig liksom.

Men han bytte också sex mot mat, droger, cigaretter och boende. På frågan om han var rädd någon gång svarar han att han egentligen inte varit det.

– Jag tänkte inte så mycket. Men jag har blivit våldtagen och utsatt för obehagliga situationer då personer inte velat betala. Jag har inte pratat med någon om våldtäkten, vem skulle det vara? Här känner alla varandra. Dessutom tänkte jag att det var mitt eget fel.

»Folk tror inte att det händer, att killar säljer sex. Men man ska inte behöva vara rädd för att bli avvisad om man behöver stöd. Det borde vara en trygghet för alla.« Jonas

Sedan berättar Jonas att han utsatts för mer våld under skolåren än i själva sexsäljandet. Han stack ut genom att vara »gay«, blev kallad för bögäckel och utsatt för misshandel och hot nästan varje dag. Lärarna och rektorn lovade att ta tag i det men inget hände. Så slutade han gå till skolan och saknar idag slutbetyg. Han mådde psykiskt mycket dåligt men sökte ingen hjälp då vuxenvärlden svikit honom dittills. Han saknar förtroende för myndigheter, vården och polisväsendet.

– Jag har försökt att anmäla olika hotfulla situationer till polisen. Men inte ens när en kille jagade upp mig i en skog med en avslagen flaskhals i handen skrikande »jag ska mörda dig din lilla bögjävel« menade polisen att det handlade om hatbrott.

Han tycker att samhället behöver bli bättre på att synliggöra killar som säljer sex.

– Folk tror inte att det händer, att killar säljer sex. Men man ska inte behöva vara rädd för att bli avvisad om man behöver stöd. Det borde vara en trygghet för alla.

Idag är Jonas fri från drogerna och livet som sexsäljare är över. När hans syster blev gravid ville han inte vara en ”trasig” morbror och tog tag i sitt liv. Men det har varit en tung väg att gå, med depressioner och bakslag, utan något som helst stöd från omgivningen.

Anna Knöfel Magnusson

Läs huvudartikeln Regerings utredning osynliggör sexsäljande män

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.