Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Ninja gör matriarkat på film

Nina Tyberg Foto: Linda Stenwall

För att fler än övertygade feminister ska inse att vi lever i ett patriarkat, ska filmaren Ninja Thyberg bygga ett matriarkat — som enligt Svenska Akademins ordlista betyder kvinnostyre. I sin examensfilm från Stockholms dramatiska högskola vänder hon på könsmaktsordningen. Men det är inte helt lätt. För vad är egentligen biologiskt kön, och vad är socialt?

— Det går inte att vända på begreppen rakt av. Eftersom det sociala könet sitter ihop med det biologiska måste vi utgå från det biologiska. Hur gör vi med moderskapet och hur gör vi med våld? Män är generellt fysiskt starkare, så om vi ska påstå att kvinnor har makten kan inte fysisk styrka vara en maktfaktor.

Filmen är en komedi om en jättetöntig 16-årig tjej som gör allt för att bli av med oskulden. Hon har en massa idéer om hur man ska ragga men är värdelös på det i praktiken. Allting utspelar sig i den matriarkala värld de lever i. Hur kommer det att se ut?

— När man går genom ett köpcentrum är det fullt med bilder på unga, vackra, halvnakna män med inbjudande blickar och halvöppna munnar som försöker sälja allt från klockor till bilar och solsemestrar. De ska attrahera som kvinnor gör i dag. Just nu funderar vi på om det ska anses attraktivt med skägg, som en motsvarighet till kvinnors bröst. Ett manligt attribut som är sexualiserat och exotiskt. Skägget ska i så fall vara välvårdat och det måste finnas hundratusentals produkter för att göra det vackert. Publiken ska känna begär och åtrå till det ljuva och härliga. Frågan är om skägget kan förmedla det, eller om männen i matriarkatet ska vara renrakade och mer infantila.

Hur bestämmer ni er?

— Jag tänker hela tiden på vad som är poängen. Publiken ska inte sitta och fundera på vad vi menar. Vi vill göra en snabb poäng och nå en bred publik. Det ska skapa en insikt om hur bilder i media reproducerar idéer om kön, och få fler att börja tänka kritiskt.

Text Helena Björk

Filmen går under arbetsnamnet Matriarkatet och kommer ut våren 2015.

Matriarkatets Facebooksida.

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.