Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Nomineringsregn över Ottar!

​Ottar är trippelt nominerad till tidningsbranschens priser i höst. Både till Årets tidskrift, Årets magasin och Årets omslag!

Den 7 november har Ottar chans att kamma hem priset för såväl »Årets tidskrift« i kategorin fackpress som »Årets omslag« på Tidskriftsgalan. Ottar är också nominerad till bästa »Tidskrift/Magasin« på Publishingprisgalan.

I skarp konkurrens kommer Ottar tävla mot bland andra tidningarna Filter, Skolvärlden och Fokus om tidskriftspriserna.

Motiveringen till nomineringen till Årets tidskrift på Tidskriftsgalan lyder:

»1933 startades Ottar för att lyfta de sexualpolitiska frågorna. I dag behövs den mer än någonsin. Tack och lov är den snart 80-åriga tidningen osedvanligt pigg. Den namnkunniga redaktionen levererar ett lika snyggt som angeläget magasin.«

Motiveringen till nomineringen för Årets omslag på Tidskriftsgalan lyder:

»Modern men inte exkluderande. Snygg utan att vara insmickrande. Vågad men inte osmaklig. En nischad tidskrift med ett kommersiellt anslag som gör det svåra tillgängligt och som vågar gå på djupet med ytan.«

DET NOMINERADE OMSLAGET – HUR KOM DET TILL?

Den 7 november kan Ottar vinna pris för »Årets omslag« på Tidskriftsgalan. Bilden som är nominerad togs av konstnären och fotografen Arvida Byström i samarbete med redaktionen.

Foto Arvida Byström Modell Carlos Romero Cruz

En dag i slutet av mars 2018 byggde Ottars redaktion om ett mötesrum till en fotostudio med en fond i laxrosa latex. I samarbete med konstnären och fotografen Arvida Byström, som själv är engagerad i frågor kring sexualitet och kroppspolitik, skapades numrets omslag och temabild. Redaktionen hade kommit på en idé som skulle spegla numrets tema YTA, som tar upp allt från från beautyfeminism-trenden till intimkirurgi och att dejta som dragartist.

Modell var skådespelaren Carlos Romero Cruz, som också är drag queen under namnet Carnita Molida (@carnitamolida på Instagram), skådespelare på Riksteatern och som var intervjuad om drag & dejting i det aktuella numret.

Under tre timmar provades poser, kläder och ett okänt antal face sheet-masker framför kameran, innan vi kunde säga »It’s a wrap«.

Arvida Byström är aktuell med oboken Pics or It Didn’t Happen – Images Banned from Instagram med bilder som blivit censurerade på Instagram och hade i somras soloutställningen Cherry Picking.

Se en kort film från inspelningen här!

– – – – – – – – –

2017 var Ottar nominerad till »Årets tidskrift« på Tidskriftsgalan och har tidigare tilldelats Publishingpriset för »bästa medlemstidning« tre gånger, 2011 tilldelades Ottar specialpris för »särskilt bra journalistik« på Publishingprisgalan.

Ottar ägs av RFSU och görs i samarbete med Birgersson Media.

Vid frågor om nomineringarna, kontakta chefredaktörerna Carolina Hemlin eller Anna Dahlqvist på carolina.hemlin@rfsu.se, ​anna.dahlqvist@rfsu.se eller på tel 070-4150504.

(Fotnot, RFSU startades 1933 och Ottar startades 1981, reds. anm)

/Redaktionen

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.