Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Normbrott light på Manhattan

FILM. I feel pretty av Abby Kohn och Marc Silverstein.

I feel pretty som är rom com-duon Abby Kohn och Marc Silverstein senaste produktion möter vi Renee (Amy Schumer), en alldaglig kvinna med dåligt självförtroende som drömmer om att tillhöra klicken av de vackra och framgångsrika människorna på Manhattan. Men hon är inte vacker – bartendern ignorerar henne, hon få bebisar att börja gråta och receptionister fnyser åt henne.

Sådana som Renee skuffas bara till fuktiga källarkontor i Chinatown där inte ens den nördige datateknikern Mason (Adrien Martinez) stöter på henne.

Efter att ha slagit i huvudet på ett spinningpass förändras allt – eller åtminstone så tror Renee det. För när hon ser sig i spegeln ser hon sig plötsligt som vacker, sexig och smal. Hon blir en go-getter, får drömjobbet, träffar mjukiskillen Ethan (Rory Scovel) och klättrar i raketfart på karriärstegen på det lyxiga sminkföretaget Lily LaClaire.

»När trailern till I feel pretty släpptes i februari utlöste den en diskussion om Amy Schumers eget utseende.«

När trailern till I feel pretty släpptes i februari utlöste den en diskussion om Amy Schumers eget utseende: Är hon tillräckligt långt utanför skönhetsnormen för att det ska gå att skratta åt att hon tror att hon är vacker? Och är det ens en roligt att det krävs ett slag i skallen för att komma fram till att skönheten kommer inifrån?

I en av öppningsscenerna ser vi Renees badrumsskåp överfyllt av skönhetsprodukter. Om nu budskapet ska slå mot den konsumtionshysteriska skönhetsvärlden – uppbackad av influencers på YouTube som skickliga aktörer på självförtroendemarknaden – så faller kritiken platt när hela Renees segertåg går ut på att lansera ett sminkmärke för »den vanliga kvinnan«. Det är kvinnans rätt att få känna sig vacker, enligt både Renees nyvunna insikt och verklighetens skönhetsindustri.

Och den rättigheten tar hon i anspråk med sin köpkraft. Ihop med metadiskussionen om Schumers kropp leds det eventuellt kroppspositiva budskapet bort till att bara cementera skönhet som ett imperativ, vare sig hon är född med det eller inte, som det heter i en viss slogan.

Loretto Villalobos

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?